Yeni kimlik kartları 2 Ocak 2017 tarihinden itibaren dağıtılmaya başladı. Bafra’da çipli kimlik kartını alabilmek için vatandaşlar Nüfus Müdürlüklerine başvuruda bulundu. Ancak Bafra’da yeni kimlikler yeteri kadar ilgi görmedi. 17 günde 1650 kişi yeni kimliğini alabilmek için başvuruda bulundu.

YENİ KİMLİK BAŞVURUSUNU NASIL YAPILIR?

Yeni kimlik başvurusunu herhangi bir Nüfus Müdürlüğüne direk giderek yapabileceğiniz gibi, randevu almak sureti ile de gidip yapabilirsiniz. Ancak sizlere bu konuda tavsiyemiz kesinlikle randevu alarak gitmenizdir. Bunun sebebi, bu günlerde bütün Nüfus Müdürlükleri yeni kimlik dağıtımından dolayı çok büyük bir yoğunluk yaşadığı için çok büyük bir zaman kaybı yaşayabilirsiniz. Ayrıca Nüfus Müdürlüklerinde görevli personelin işini daha kolay kılmak adına randevu alarak gitmenizde yarar vardır. 

YENİ KİMLİK BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER NELERDİR?

Yeni kart başvurusu için istenen belgeler İçişleri Bakanlığına bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından duyurulmuştur. 

Başvuru yapmak çok kolay. Yeni kart başvuruları için aşağıda sıraladığımız kimlik kartlarından herhangi birisi ile son bir ay içinde çekilmiş biyometrikfotoğraf ile yapılacaktır. 

Nüfus Cüzdanı

Uluslararası Aile Cüzdanı

Pasaport

Ehliyet Kartı (Sürücü Belgesi)

Memur Cüzdanı

Avukat Kimlik Kartı

Askeri Kimlik Kartı

Basın Kartı

Muhtar tarafından düzenlenmiş bulunan fotoğraflı resim belgesi

YENİ KİMLİKLER İÇİN SON BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?

Çipli kimlikler için son başvuru tarihi ne zaman? En son hangi tarihe kadar başvuru yapmak zorundayız? Bu konuda net bir açıklama henüz yapılmamıştır. Ancak yapılan ilk açıklamada 3 yıl içinde dağıtımın tamamlanacağı belirtilmişti.

Dolayısı ile 2017 yılı içinde hemen yeni kimlik için başvuru yapmak zorunda değilsiniz. Halen Nüfus Cüzdanınız geçerli olacaktır. Ancak zaman içinde yeni kimlikler bütün Türkiye'de yaygınlaşacağından dolayı sizlerinde fazla gecikmemesinde yarar bulunmaktadır.  

T.C. Kimlik Kartı’nın Özellikleri Nelerdir? 

TCKK olarak kısaca tanımlayabileceğimiz Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları kimliği tanımlayan basit bir kimlik kartı olmaktan öte, içinde bir çok fonksiyonel özellik bulundurmaktadır. 

Yeni Kimlik kartlarında kişiye ait bilgiler çipler üzerinde güvenli bir biçimde saklı tutulabiliyor. Bu güvenlik sayesinde yetkisiz hiç kimse kartta bulunan bilgilere erişemez. Veriler üzerinde hiçbir oynama da bulunamaz. 

T.C. Kimlik Kartlarının kopya edilmesi mümkün değildir. Dolayısı ile Nüfus Cüzdanlarının kolay taklit edilmesinden meydana gelen mağduriyetlerin önüne geçilecektir.  

Bu kartların kullanım ömrü 10 senedir. 

Nüfus Cüzdanlarının boyutlarından farklı olarak yeni kartlar banka kartı boyutlarında üretilmiştir. 

Mavi rengin erkeği, pembe rengin kadını simgelediği renk ayrımı ortadan kalmış, tüm kartlarda turkuaz rengi kullanılmıştır. 

Vizesiz seyahat anlaşması olan ülkeler için pasaportsuz yolculuk imkanı tanımaktadır.  

Uluslararası bir standarda uygun üretilen bu kartlar ICAO 9303, ISO/IEC 7810, ISO/IEC 7816 ve ISO/IEC 14443-A standartlarını desteklemektedir.

Milli yonga ve milli iletişim sistemlerine sahip olduğundan artık daha da güvenlidir. 

Çeşitli nüfus bilgileri nüfus cüzdanlarında olduğu gibi kartın ön ve arka yüzünde yer almaktadır. Ancak çipler içinde gizli tutulan bir çok biyometrik bilgi mevcuttur. 

Akıllı kart şeklinde tasarlanmıştır. PIN ve Kriptografik anahtarlar, kartta bulunan elektronik verilerin emniyetini sağlar.