Eğitim Sezonun açılmasıyla birlikte  sokaklarda çok sık özel ders ilanlarına rastlarız.

Öğretmenden özel ders verilir,yada üniversite öğrencisinden özel ders.

Yasak mı Yasak

Özel Ders vermek Türkiye’de yasak ve suç

Ailenin imkanları varsa çocuklarına özel ders aldırıyorlar.

Öğretmenler özel dersleri genelde evlerinde yada öğrenci evlerinde veriyor.

dershane gibi çalışıyorlar,Banka gibi para basıyorlar.

ÖRNEK

İki  Branş’dan Özel ders veren öğretmen her branş için 20 öğrenci alsa İki Branş’da toplam 40 Öğrenci yapar. Özel ders ücretlerinin en düşüğü 300’tl den hesaplarsak 12.000 tl yapar.Bazen özel ders veren öğretmenler daha çok öğrenci çekmek için kampanya yapıyor. Kimileri öğrencinin seviyesini yükseltme kimileri de yüzde 100 sınav kazanma garantisi veriyor. Bu öğretmenler daha önceki öğrencilerinin başarılarını referans göstererek “programlara uyma şartı” ile sınav kazandırdıklarını söylüyorlar. Garanti verenlerin ders ücretleri diğer öğretmenlere göre daha yüksek. Ancak uygun fiyatlı ders arayanlar için de farklı kampanyalar var. Öğrenciler dersleri grup halinde almak istediklerinde grup indirimi yapılabiliyor. Alınan ders saatine göre hediye ders veren, birden fazla alanda ders alınca indirim yapanlar da var.

Sektöre bakar mısınız?

Vergisi yok,faturası yok,canlı para

Bu sektöre kimse dur diyemiyor.

Kesinlikle kontrol altı’na alınması gerekiyor.

YASA NE DİYOR.

657 sayılı Kanuna tabi öğretmen özel ders veremez

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Ticaret Ve Diğer Kazanç Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağı" başlıklı 28. maddesine göre; Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamamaktadırlar.

CEZASI NE?

"Disiplin cezalarının çeşitleri ile ceza uygulanacak fiil ve haller Madde 125: Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
D - Kademe ilerlemesinin durdurulması; Fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1 - 3 yıl durdurulmasıdır.
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
h) Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak,"