Samsun’un Bafra İlçesi’nde yaşayan engelli kadrosundaki gencin ataması yılan hikâyesine döndü. 2016 yılında engelli kadrosunda ataması yapılan yüzde 55 zihinsel engelli Niyazi Bayrak, iki gün sonra ‘Pardon’ denilip evine gönderildi. 2017 yılında şansını tekrar denemek isteyen Bayrak, bu kez ataması yapıldığı gerekçesiyle EKPSS’ye başvuru yapamadı.

ENGELLİ KADROSUNDA ATANMIŞTI

2016 yılında Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı ve engellilerin devlet memurluğuna alımıyla ilgili başvurularını yapan 1998 doğumlu yüzde 55 zihinsel engelli Niyazi Bayrak, EKPSS-2016/1 kura ile yapılan yerleştirmeyle Bayburt’ta bir okula hizmetli olarak atandı. Daha sonra engellilere tanınan bir defaya mahsus haktan yararlanarak yer değişikliği talebinde bulunan Bayrak, Samsun’un Bafra İlçesi Altınkaya Anadolu Lisesi’ne atandı.

YAŞI TUTMAYINCA ATAMASI İPTAL EDİLDİ

Memur olarak atanmanın sevincini yaşayan genç, iki gün sonra hüsrana uğradı. Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından SGK işe giriş bildirgesi ekranında Niyazi Bayrak’ın 18 yaşını doldurmadığı uyarısı üzerine gerçek gün yüzüne çıktı. Durumun bildirilmesinin ardından Samsun Valiliği, engelli gencin 18 yaşını doldurmadığı gerekçesiyle atamasını iptal etti. 18 yaşını doldurmasına iki ay kalan Bayrak, atamasının yaş gerekçesiyle iptal edildiğini öğrenince memuriyet hevesi kursağında kaldı.

HUKUKİ MÜCADELEYİ KAYBETTİ

Engelli oğlunun atamasının yaş gerekçesiyle iptal edilmesinin ardından hukuki mücadele başlatarak hak arayan baba Hasan Bayrak, Samsun 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu ancak mahkeme, Samsun Valiliği’nin iptal kararını doğru bularak hak arama taleplerini reddetti ve tüm mahkeme masraflarını ailenin ödemesine hükmetti.

İKİNCİ KEZ BAŞVURU YAPAMADI

Verdikleri hukuki mücadeleyi de kaybeden engelli genç, şansını bir kez daha denemek için bir yıl sonra 2017-EKPSS için müracaat etmek istedi ancak ÖSYM tarafından başvurusu, daha önceki EKPSS/KURA yerleştirmelerinde ataması yapıldığı gerekçesiyle reddedildi. İkinci kez şansını denemek isteyen Niyazi Bayrak sistemde ataması yapılmış olarak görüldüğü için başvuru yapamayarak ikinci kez mağdur edildi. İkinci kez hüsrana uğrayan gencin ailesi tekrar hukuk mücadelesi başlattı.

YAŞI TUTMUYORSA KABUL ETME

Yaşadıkları haksız mağduriyetlerden dolayı hem engelli oğlunun hem de kendisinin psikolojik bunalıma girdiğini belirten baba Hasan Bayrak, “Ben asgari ücretle bir balıkçıda çalışıyorum. 4 çocuğum var, kıt kanaat geçinmeye çalışıyoruz. Çocuklarımdan biri yüzde 55 zihinsel engelli olduğundan onu mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Oğlumun madem yaştan dolayı memuriyet ataması iptal edildi, başvuru neden kabul edilmiyor? Kimsenin bizi mağdur etmeye hakkı yok” dedi.

OĞLUMUN MAAŞINI KİM ALIYOR?

Mağduriyet üzerine mağduriyet yaşadıklarını ifade eden Baba Bayrak, “Bu kadar büyük sorunlarla uğraşırken, anlamadığımız diğer noktada da ataması yapıldı görünen oğlumun maaşını kimin aldığıdır. Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum, bize yardımcı olsunlar. Bu işin sorumluları kimse cezasını çeksin ve bizim mağduriyetimiz bir an önce giderilsin istiyoruz” diye konuştuç