MOTORSİKLET AMBULANS: Genellikle sahil şeridinde kullanılmaktadır. Hasta ve yaralıya ulaşım açısından çok yararlı, hasta nakli gerekliliğinde kara ambulansının gelmesi gerektiğinden genellikle boğulma vakalarına ulaşmak için kullanılmaktadır.

HELİKOPTER AMBULANS: Bafra'nın görmeye alışık olduğu hasta taşıma araçlarından. Karayolu üzerinden takiple gelip, hasta veya yaralıyı alarak yaklaşık 3 dk da Samsun'daki hastanelerimize ulaştırıyor. Kara ambulansı ile ulaşılması zor veya geç kalınması risk olan hastalarımız için, İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı 112 Başhekimliği tarafından onayı verilerek Helikopter Ambulans devreye sokuluyor. Bafra'ya Heliport açıldığı tarihten itibaren 82 kez gelmiştir.

UÇAK AMBULANS: Sağlık Bakanlığımıza bağlı 3 adet uçak ambulansımız iller arası acil hasta nakli gerektiğinde Ankara Etimesgut tan kalkış yapıyor. Samsun ve ilçeleri için Çarşamba hava limanına inişi mümkün, ayrıca Sinop hava limanından da hasta nakillerimiz yapılmıştır. 

GEMİ HASTANESİ:

"Nene Hatun" Gemi Hastanesi'nin tüm aşamaları Mayıs 2016 da tamamlandı ve suya indirildi. İstanbul'da hizmet vermeye başladı.

Tamamı Türk mühendisler ve işçilerden oluşan yüzen gemi hastanesi.

Türkiye'de bir ilk olarak inşa edilen yüzden gemi hastanesi her türlü hava koşulunda müdahale yapabildiği gibi, helikopter hizmeti, dalış ve gemi kurtarma gibi rolleri de üstlenebiliyor. 20 yatak kapasitesine sahip. İki yılda tamamlandı.

Acil Durum Müdahale Gemisi olarak tasarlanan Nene Hatun toplamda 87.80 metre uzunluk ve 18 metre genişliğe sahip. Ayrıca 19.5 metre kalıp genişliği bulunuyor. Azami Draft 7.40 metre, 45 personel ve 20 kazazede taşıma kapasitesine sahip.

Kurulan hastane içerisinde çağrı sistemi, tıbbi tüm dolaplar, banyo, lavabolar, 20 adet hasta yatağı, sandalye, yatak sayısı kadar etajer, her yatağın başında sabit oksijen hatları, priz, ilaç ve tıbbi malzemeler yer alıyor.

Yüzen gemi hastanesi Nene Hatun acil tüm durumlarda ulusal ve uluslararası sularda göstereceği tüm faaliyetlerde öncü olması planlanıyor. 7/24 sağlık hizmeti sunulacağı gibi, imzalanacak protokol ile İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri yüzen gemi hastanesine görev yapacak.

DRONE AMBULANS:

Hastaların, normal ambulanslardan ve helikopterlerden daha hızlı ve etkin bir şekilde hastanelere ulaştırılmasını hedefleyen drone ambulanslar, araba boyutunda.


GPS üzerinden konumu takip edebilen drone, uzaktan da kumanda edilebiliyor.

Otomatik pilotu ile hedefe ilerleyebilen drone, zorlu kalkış ve inişlerde uzaktan kontrol ediliyor. Küçük boyutu sayesinde hemen her yere iniş yapabilen drone, hastaları, trafiğe takılmadan çok hızlı bir şekilde hastaneye taşıyabiliyor. 

Her yeni hizmet için emeği geçenlere minnettarız.

Bafra İlçe Sağlık Müdürü
Dr.Aytaç Akın