Fen İşleri Daire Başkanlığı’nda gerçekleşen Raylı Sistem Hat Güvenliği Toplantısı’na Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, Fen İşleri Daire Başkanı Serkan Çam, yüklenici firma Metroray’ın Genel Müdürü Cengiz Atalar, işletmeci SAMULAŞ A.Ş, yetkilileri, kontrolör ve mühendisler katıldı.

    Yaklaşık 2.5 saat süren toplantıda raylı sistem hatlarından geçen yaya ve sürücülere karşı ekstra alınması gereken tedbirler görüşüldü. Teknik, sinyalizasyon ve mekanik açıdan hatlarda ve tramvaylarda bir hata veya kusurun tespit edilemediğinin anlaşıldığı toplantıda sürücü ve yaya dikkatsizliklerine veya ön yargılarına ilişkin daha fazla tedbir alınması kararlaştırıldı.

    29 Kasım günü Tekkeköy ilçesi Yaşar Doğu Kapalı Spor Salonu önündeki raylı sistem durağında yaşanan kazaya ve toplantıya ilişkin değerlendirmede bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, kazada hayatını kaybeden 75 yaşındaki Muhammet Tüfek’e Allah’tan rahmet, yakınlarına da sabır ve başsağlığı diledi. Yurt, “Acı bir olay yaşadık. Yaşlı bir vatandaşımız, insanın hiç girmemesi gereken tren yoluna girerek, tüm ikazlara rağmen rayların üzerinde yürürken kendini adeta trenin altına bırakmasıyla trenimizin duramayıp çarpmasıyla hayatını kaybetti. Bugünkü toplantımız da bu kazaların bir daha yaşanmaması adına hat güvenliğini artırıcı ilave tedbirler almaya yönelikti. Olayla ilgili incelemelerimiz ve araştırmalarımız ise devam ediyor.” diye konuştu. 

                                          GEÇİŞ HAKKI TRAMVAYLARINDIR

    Gar-Tekkeköy hattının yeni işletmeye açıldığını hatırlatan Genel Sekreter Yardımcısı Yurt, “Bu hat çok yeni. Sanayi bölgelerinden geçtiği için Örnek, İlkadım ve 19 Mayıs sanayileri girişlerinde, Cumhuriyet mahallesinin olduğu bölgede ve Tekkeköy kavşağı gibi noktalarda hemzemin kavşaklarımız var.  Raylı sistem, demir tekerleğin yine demir raylar üzerinde hareketiyle ilgili bir sistemdir. Dolayısıyla lastik tekerli araçlarda olduğu gibi anında durabilen bir fren sistemi yok. Durma mesafesi lastik tekerlekli araçlara göre daha uzun. Bu nedenle tüm yayalarımızın ve sürücülerimizden rica ediyoruz.  Hat boyunca yol geçiş hakkı raylı sistem araçlarınındır. Yaya da geçse araç da geçse trene yol verilmelidir.“ şeklinde konuştu.

                             ‘BANA BİR ŞEY OLMAZ’I BIRAKMALIYIZ

    Hem yayaların hem de sürücülerin ‘Bana Bir Şey Olmaz’ diyerek tramvayların önüne atladığına şahit olduklarının altını çizen Mustafa Yurt, “Bir defa şehirli olmak ve modern ulaşım sistemi raylı sistemi doğru kullanmak bir kültürü gerektiriyor. Bazen görüyorum. Araç geçerim zannederek trenin önüne atlıyor. Bu son derece tehlikelidir. Panik yapıp dursa, veya araç arıza yapsa trenin durması mümkün değil. Çünkü ray kaygan olduğu için tren duramayıp çarpabilir ve ciddi kazalar yaşanabilir. Onun için insanlarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz.  ‘Bize bir şey olmaz’ mantığını bir kenara bırakmalıyız. Oluyor işte. Kaza yaşandığında o hayatı bir daha getire getirme şansınız yok. Vatandaşlarımız bu hususu dikkate almalıdır. Tren yoluna yaya, araç girmemelidir.” ifadelerini kullandı.