Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, TCDD Samsun İşletme Müdürü Hasan Kokuroğlu’nu ziyaret ederek, yapılmakta olan demiryolu çalışmaları hakkında brifing aldı. Çalışmaların devam ettiğini dile getiren Kubalı, bugüne dek demiryolunun yeniden yapılmasında yüzde 30 oranında gerçekleşme sağlandığını söyledi. Kubalı, hattın 2018 yılında hizmete gireceğini kaydetti.

ALT YAPISI ATATÜRK TARAFINDAN YAPILMIŞTIR

Samsun-Sivas demiryolu hattı hakkında bilgi veren Kubalı, hattın Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı ilk ve en uzun demiryolu hattı olduğunu belirterek, temelini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün attığını söyledi. Kubalı, “Temel atıldıktan 2 yıl sonra bizzat Atatürk tarafından hizmete açılmıştır. Demiryolu hattının Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından hemen sonra temelinin atılmasına ve o günlerin ekonomik zorlukları ve teknolojisi düşünüldüğünde 2 yıl gibi kısa bir sürede bitirilmesine dikkat çekerim. Samsun-Sivas demiryolu hattı, Atatürk’ün en önemli alt yapı yatırımlarından birisi” ifadelerini kullandı.

2018’de HİZMETE GİRECEK

2015 yılında TCDD tarafından Avrupa Birliği’nin katılım önceci mali yardım aracı olan İPA fonlarından finansmanı sağlanarak, Samsun-Sivas demiryolu hattının aynı konumda yeniden yapılandırılması için ihale edildiğini kaydeden Kubalı, bugüne dek demiryolunun yeniden yapılmasında yüzde 30 oranında gerçekleşme sağlandığını aktardı. Yapım sürecinin devam ettiğini belirten Kubalı, “Avrupa Birliği, TCDD ve bağımsız denetçiler tarafından yerinde denetleniyor. Samsun-Sivas demiryolu hattı 2018 yılında sinyalizsyonu sağlanmış ve konvansiyonel hat olarak yeniden hizmete açılacaktır. Yöre halkına yıllarca hizmet vermiş olan 18 km’lik Samsun-Çarşamba demiryolu hattı da bu kapsamda işletmeye açılacak” diye konuştu.

ÖZEL BİR YERİ VAR

Kubalı, Samsun-Sivas demiryolu hattının yolcu taşımacılığı açısından da özel bir yeri olduğunu vurgulayarak, “Yıllarca Samsun’dan Türkiye’nin dört bir yanına asker sevkiyatlarıyla, memuriyet ya da işçilik yapmak üzere gidenlerin ulaşımı bu hattın başlangıç noktası olan Samsun Tren İstasyonu’ndan yapılmış. Samsun’dan Anadolu’ya uzayan tren yolu, ayrılıkların ve kavuşmaların gözyaşlarına sahne olmuştur. Samsun-Sivas demiryolu hattının açılmasıyla demiryoluyla yolcu taşımacılığı Samsun’da yeniden başlayacak, vatandaşlarımız özlemlerine kavuşacaklar. Bu hattın yeniden açılmasıyla her sabah Amasya’dan Samsun’a 05.05 geçe kalkan banliyö treni yeniden hizmete girecek” sözlerini kaydetti.