KHK İLE DÖVİŞ İŞLEMLERİ SINIRLANDIRILACAK MI?

Kasım 2016 başından bu yana hızla yükseltilen döviz kurları dolarda 3,00 TL den 3,94 TL seviyesine ve Euroda 3,20 TL den 4,11 TL seviyesine kadar yükselmişti.

Akaryakıt fiyatlarında döviz kurlarına bağlı olarak son bir haftada iki büyük zam gelmiş ve tüketiciye yıllık ek 9 milyar TL fatura çıkmıştı.

Döviz kurlarında manipülatif olarak artış yapıldığı ve 60 kadar döviz bürosunun da bu manipülasyonlara aracılık ettikleri ortaya çıktı.

Döviz bürolarının ve bankaların günlük serbest döviz işlem limitlerinin kurları manipüle edemeyecekleri seviyelere çekilmesi kanun hükmünde kararnamelerle mümkün.

Ancak hükümet bu yolu kullanmayıp pek de işe yaramayan döviz sattırma yöntemini kullanıyor.

Halbuki son 3 ayda cereyan eden döviz sahtekarlığı yüzünden ülke ekonomisi 300 milyar dolar seviyesinde zarar etti. Ekonomik durgunluk da cabası.

İşte bu yüzden olağanüstü hal şartlarında ekonomiye yapılan saldırılara karşı önlem almak için KHK ile yeni bir düzenleme yapılmasına ve döviz ticaretnin mal alım satımı dışında önlenmesine acil ihtiyaç var. 

Bu şekilde hem devletin vergi kaybı önlenecek, hem ekonomi canlanacak, hem de milletin parası pul olmaktan kurtarılacaktır.

brthaber. com
haberanaliz- t.m.