MERKEZ SEN DUR, VATANDAŞ SEN BOZDUR...!

Son günlerde dövizdeki menfi hareketler vatandaşın ve piyasaların canını sıkmaya devam ediyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin Döviz kurları ile ilgili olarak ""Türkiye ekonomisi için bir risk, sıkıntı yoktur. 'Dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım' derken dövize, bu oyuna, bu spekülatif harekete, bunu söylerken bilerek söylüyoruz." demişti.

Ayrıca Bakan Zeybekçi 

"Türkiye'nin dövize müdahale edecek bir ekonomik endişesi yok. Merkez Bankası'na bu şekilde bir karar dikte etmek gibi anlaşılabilir." demişti.

MERKEZ SEN DUR, VATANDAŞ SEN BOZDUR...!
Bir açıklama da Kalkınma Bakanı Lütfi elvan'dan geldi. Elvan; "piyasadaki dalgalanmaların krize dönüşme ihtimalinin sorulması üzerine,"Türkiye öyle bir kriz ortamı oluşacak bir ülke değil, böyle bir ekonomik altyapı da yok şu anda. Geçmişte 2001-2002’de birtakım krizler yaşandı ama o dönemdeki ekonomik tablolar son derece kötüydü. Ülkemize güvenmemiz lazım, Hükümetimize güvenmemiz lazım, güven ortamı son derece önemli. Tüm göstergelerimiz, tüm rakamlarımız açık ve şeffaf. Dolayısıyla vatandaşlarımızın kaygıya kapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Son günlerde vatandaşlarımızın piyasaya döviz satmadığını, tuttuğunu, daha çok işte döviz alma eğiliminin arttığını görüyoruz, bu tamamıyla yanlış. Vatandaşlarımız rahat bir şekilde dövizlerini satmasında hiçbir sakınca yok." ifadelerini kullandı.

He iki bakanın açıklamaları da vatandaşın kafasında derin soru işaretleri oluşmasına sebebiyet verdi.

Doların ve Euronun artışında hiçbir sakınca görmediklerini, ekonominin gayet iyi gittiğini belirten bakanlar neden vatandaşa dövizlerrini satmalarını öğütlüyorlar?

ZEYBEKÇİ ; "3.40 $, 3.60 € İYİ BÖYLE" DİYOR

Madem Türk lirası bu kadar sağlam neden merkez bankası dövizini bozdurarak işe başlamıyorlar?
Yapılan açıklamaların amacının ne olduğu konusunda derin endişe duyan vatandaşların " milletin elinde zaten 3-5 kuruş döviz var, asıl döviz kimlerin tekelindeyse onları ifşa etsinler, kimler bu arada döviz stoğu yaparak büyük rant elde etti herkes merak ediyor" şeklinde konuştular.
MERKEZ SEN DUR, VATANDAŞ SEN BOZDUR...!
Ekonomide ciddi çalkantıların yaşandığı dönemde mutlaka sakin kalmak ve ülke ekonomisine katlı sağlamak gerektiğine inanıyoruz. Ancak yetkili kurumların ekonomideki dengelerin kötü yönde ilerlemesine zamanında müdahale etmeyerek çok büyük mağduriyetlere sebebiyet verdikleri ortada. Dövizin kontrolsüz şekilde tırmandırılması, sadece döviz borcu olanları değil tüm ülkeyi derinden etkiliyor. Tekstilden inşaata, makinadan enerjiye bir çok sektörün hammade girdileri olağanüstü şekilde zamlanıyor. 
Taahhüt altına girmiş binlerce insan peşinen zarar ettiriliyor, hatta iflasa sürükleniyor.

İki sayın bakanın bu gerçekleri görmeyip, sadece kendi ekonomik karnelerini düzeltmek pahasına milleti ateşe atmalarını nasıl izah edeceğiz bilemiyorum.

HABER ANALİZ** TOLGA MERDOĞLU