Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2014 ve 2016 verilerine göre Türkiye'nin en mutlu insanlarının yaşadığı il olan Sinop'ta Ramazan Bayramı öncesi tüm konaklama tesislerinde yüzde 100 doluluk oranına ulaşması, kentte konaklama tesisi sıkıntısı yaşanmasına neden oldu.

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin en büyük probleminin konaklama tesislerinin yetersizliği olduğunu söyledi.

Konaklama tesislerinin yetersizliğinin kentin tüm idarecileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerince bilinmesine karşın sorunu mevcut imar planı nedeniyle aşamadıklarını anlatan Kaya, hiçbir turizmcinin betonlaşmadan yana olmadığını ancak sorunun da çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

Sinop'un tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de son yıllarda tatilcilerin gözdesi haline geldiğini vurgulayan Cemalettin Kaya, şöyle konuştu:

"Sinop'ta konaklama tesisi sıkıntısı olduğunu idarecisinden sivil toplum kuruluşlarına kadar herkes biliyor. Acı bir gerçekle karşı karşıyayız. Gelen turistleri iyi ağırlamak ve daha fazla kazanç edebilmemiz için kente mutlaka ama mutlaka yeni konaklama tesisleri kazandırılmalı. Tesis sıkıntısını çözemediğimiz sürece misafirlerimizi maalesef gayriresmi işletmelere mahkum bırakmak durumunda kalıyoruz. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Sinop gibi artık turizm alanında kendini ispatlamış bir şehre bu yakışmıyor."

- "Güvenlik sıkıntısı doğuruyor"

Kaya, günlük kiraya verilen evlerin ve gayriresmi işletmelerin güvenlik sıkıntısı doğurduğuna işaret ederek, "Arkadaşlarımız iyi niyetle gelen misafirleri konaklatmaya çalışıyor ancak bu durum güvenlik sıkıntısı oluşmasına neden oluyor. İçişleri Bakanlığımız yayımladığı genelgeyle gerekli tedbirleri alıyor ama bir yandan da ihtiyaç var. O zaman ne yapmamız gerekiyor, bir araya geleceğiz ve tesis sıkıntısını çözeceğiz." dedi.

Cemalettin Kaya, kentteki konaklama tesislerinin toplam yatak kapasitelerinin 3 bin civarında olduğuna dikkati çekerek, Karadeniz Bölgesi'ndeki iller arasında en az yatak kapasitesine sahip kentin Sinop olduğunu da kaydetti.