Campylobacteri  ve süpermikroplar

Gıda zehirlenmelerinin en önemli sebebi antibiyotiklere dayanıklı olmaları sebebiyle kuş türleri ve dolayısıyla süpermarketten aldığınız tavuklardır.

İngiltere’de 2014-15 dükkanlarda satılan tavukların %73 Campylobacteri taşıyordu.

Kamfilobakteri şu anda gıda zehirlenmesinin en büyük nedenidir

Gıda Standartları Ajansı (FSA) göre

İngiltere’de süpermarketlerde satılan 450 milyon tavuğun %75 inde bu bakteriler tespit edildi.

Dün yayınlanan araştırmaya göre, bu yüzde 75'in en az bir antibiyotik veya antimikrobiyal e karşı dirençli olduğunu ortaya koymaktadır.

Ve yaklaşık yüzde 5 yaygın insan tıbbında kullanılan antibiyotiklere geniş bir yelpazede dirençli olduğu gerçeğidir.

Tedavi için zehirlendikten sonra doktora koşmak çok faydalı olamayabiliyor.

Rakamlar her yıl İngiltere'de satılan 450milyondan fazla tavuk, en az bir önemli antibiyotiğe dayanıklı campylobacter'in ile kontaminedir.

Bir yıl içinde yaşanan 500 binden fazla gıda zehirlenmesi olayının yaklaşık 100 ölümle sonuçlandığı ve sebebinin Campylobacter olduğu ortadadır.

FSA baş bilimsel danışmanı Profesör Guy Haşhaş şöyle dedi: "Bir veya daha fazla antibiyotiğe dirençli bakterilerin yayılmasını büyük endişe kaynağıdır. '

O, bu hatalardan dolayı 2050 yılına kadar dünya üzerinde 10 milyon insanın ölebileceğini bildirdi.

Campylobacteri tek sorun değil.

Bu ayın başlarında Daily Mail süpermarket tavuk E.coli Superbug sürümleri ile ilgili bir sorun tespiti için Cambridge Üniversitesi çalışma ortaya koydu.

New York'taki Birleşmiş Milletler genel kurulunda bu hafta ortaya çıkan Superbug (süpermikrop) tehdidi dünya liderleri ve hükümetleri tarafından tartışılabilir.

Modern tarım teknikleri, campylobacter, E. coli ve salmonella gibi gıda-zehirlenme bakterilerin antibiyotiğe direncin yükselişinden sorumlu tutulmaktadır. Sorun onları tedavi etmek için gerekli çaba sarfedilirken sürekli mutasyona uğramalarıdır.

İnsanlar bu hatalardan dolayı hasta olduklarında, doktorlar antibiyotik kullanarak enfeksiyonları vücuttan atmakta çok zorlanıyorlar

Hükümetin baş sağlık memuru, Profesör Dame Sally Davies, “süpermikropların yükselişinde tedavi veya enfeksiyonları önlemek için çiftlik hayvanları üzerinde antibiyotik kullanımının etkili olduğunu söylemiştir.”

Dame Sally küçük enfeksiyonlar bile 'felaket tehdit', antimikrobiyal direnç tedavi edilemez halde” dedi

Tarım sektöründe ve çiftlik hayvanlarında ilaç kullanımının kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

Örgüt süpermarketler, çiftçiler ve sorunu çözmek için sanayi diğer sektörlerle birlikte çalıştığını belirtti.

Sağlık, tıp, çevre ve hayvan refahı grupları İttifak halinde Antibiyotiklerin çiftliklerde kullanımını kesmek için kampanya yürütüyor.

Onun bilimsel danışmanı Coilin Nunan, FSA bulgularının 'büyük endişe' olduğunu söyledi. Çiftlik ilaç distribütörleri, tarım grupları ve et işlemciler temsili RUMA, çiftliklerinde antibiyotik kullanımı sorunu sadece küçük bir rol oynadığını belirtti.

FSA tarafından tavsiye olarak 'İyi mutfak hijyeni, çiğ et ve kapsamlı pişirme dokunduktan sonra el yıkama, herhangi bir zararlı bakterilerin yayılmasını önlemede en güvenilir yoldur.

Can, Boğazdan Gelip Boğazdan gidiyor

brthaber.com.  hazırlayan : Tolga Merdoğlu 
Haberin Merkez Üssü