Ordu'da öğrenim gören lise öğrencileri, geliştirdikleri proje sayesinde, görme engellilerin ilaç kullanımında hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Altınordu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Enis Poyraz ve Furkan Durak, görme engellilere yönelik proje hazırlamaya karar verdi.

Öğretmenleri Serkan Sağlam koordinesinde görev alan öğrenciler, görme engellilerin ilaç tüketiminde yaşadıkları sorunları araştırdı.

Öğrenciler, özellikle söz konusu engellilerin, son kullanma tarihi geçmiş ve zarar verecek ilaçları kullanmaması adına bir proje üzerinde çalıştı.

Web Tasarım Bölümü öğrencileri, hem eczacının hem de hastanın cep telefonunda kullanılabilecek bir yazılım programı geliştirdi.

Hastanın kimlik numarası üzerinden programa bilgileri giren eczacı, telefona okuttuğu ilacın adını, özelliklerini, gün içerisinde tüketim süresini, son kullanma tarihi gibi bilgileri sesli olarak kaydediyor. Görme engelli vatandaş ise kullanım sırasında elindeki ilacı telefona okutarak tüm bilgileri sesli olarak takip ediyor.

Bu program sayesinde görme engelliler, ilacın tanımını ve kullanıma ilişkin bilgileri dinleyerek herhangi bir olumsuzluktan uzak duruyor.

Projeden, yaşlılar ve okuma yazma bilmeyenlerin de faydalanması amaçlanıyor.

"NFC-Göz" isimli proje ile TÜBİTAK'ın "Lise öğrencileri araştırma projeleri" yarışmasına katılan öğrenciler, kategorilerinde Türkiye ikincisi oldu.

- Görme engelli tek kaldığında rahat olacak

Lise 12. sınıf öğrencisi Enis Poyraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilerin ilaç kullanımında yaşadığı zorluklar üzerine bir proje yapma kararıyla yola çıktıklarını söyledi.

Projedeki hedef kitlenin görme engelliler olduğunu ifade eden Poyraz, "Görme engelli vatandaşların birçok sorunu vardı. Biz bunlardan sadece ilaç kullanımı ele aldık. İlaç kullanımında sorunlar var ama yanlış ilaç kullanımın ciddi olumsuzluklar doğurabilir. Bunun önüne geçmek için bu tür bir uygulama yaptık." dedi.

Poyraz, bazı ilaç kutuları üzerinde braille alfabesi ile yazı olduğunu ancak detayların bulunmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de 7 bin ilaçtan 150 tane kadarında braille alfabesi bulunmaktadır. Braille alfabesi sadece bize ilacın ismini verir. İlaçlarda kullanma talimatları vardır ve üzerine yazarak belirtilir. Görme engelli vatandaşın da aldığı ilaç üzerine bunlar yazılır. Ancak buna dikkat edilmediğinde yanlış ilaç kullanımına götürür. Görme engelli tek kaldığında isminden tanımaya çalışır. Ancak diğer bilgileri ise anlamama durumu var. Bu da biraz sıkıntı olduğu için biz proje geliştirdik. Olumsuzluğu ortadan kaldırmaya çalıştık."

- "Sesli olarak 'günde 3 defa, tok karnına' şeklinde anlatım yapıyor"

Telefona yüklenen programda iki uygulama olduğunu anlatan Poyraz, "Bir uygulamayı eczacı, diğerini ise hasta kullanıyor. Eczacı doktorun verdiği kullanma talimatını telefonun uygulama kısmında vatandaşın TC kimlik numarası ile ilacın adını kaydediyor. Bu kayıtta eczacı sesli olarak 'günde 3 defa, tok karnına' şeklinde anlatım yapıyor. Böylelikle ilacın üzerinde okutulan etiketin linkine ilaç bilgileri yazılmış oluyor. Hastalar için yaptığımız uygulamada da görme engelli eve gittiğinde bunu dinleyip kullanımını rahatça yapıyor." ifadelerini kullandı.

Poyraz, uygulamadan görme engellilerin yanı sıra yaşlı ve okuma yazması olmayan hastaların da yararlanabileceğini söyledi.

Öğrencilerden Furkan Durak ise hazırladıkları proje ile TÜBİTAK'a başvurduklarını ve Ankara'da düzenlenen organizasyonda Türkiye ikinciliği elde ettiklerini aktardı.