Kara Pazartesi: Polonyalı kadınlar kürtaj yasağına karşı grev yapıyor

Polonya'da Kadınlar kürtaja yasak teklifini protesto etmek için greve gitti.

Onların üreme hakları için yas alameti olarak siyah giyip sokaklarda yürüdü.

Kürtaj karşıtı protestolar da ülke çapında yapılıyor.

Kadınlar "Kara Pazartesi" aradığınız ne bir pro-choice yürüyüşte, başkent Varşova sokaklarına döküldü.

Polonya kürtaja bir yasak empoze edecek?

Malta ve Vatikan: Avrupa’da kürtajın yasak olduğu diğer ülkeler.

Kürtaj zaten çoğunlukla Polonya'da yasaklanmıştır.


Geçerli istisnalar şunlardır:

Kadının hayatı tehlikede olduğu ve fetus için ciddi ve geri dönüşü olmayan hasar riski varsa eğer veya

gebelik tecavüz ya da ensest sonucu olmuşsa –( bunun bir savcı tarafından teyit edilmesi gerekir)

Bir protestocu dedi: "Biz ne olup bittiğini üzerinde düşünüyoruz, hükümet, Kilise ve sözde pro-life örgütleri kadınlar için planlama peşinde. 'yeter' diyoruz.

“Pek çok durumda kürtaj karşıtı yasa, kadını ölüme mahkum etmek olacaktır. Kadının güvenebileceği hiçbirşey kalmamaktadır” dediler.

Varşova'daki bir hastanede çalışan Prof. Romuald DEBSKI, Polonya medyasına verdiği demeçte : "Kim doğmamış çocuğun ölümünü gerçekleştirirse, üç yıla kadar hapis cezası alacak. Neden ben 32 haftalık hamile olan preeklampsi olan bir hastayı ve bebeğini ölüme mi terkedeceğim”  dedi.

"Ayrıca Ben bir sezaryen yapar ve çocuk ölürse, ben üç yıl hapse mahkum oluyorum, çünkü çocuk erken doğum eylemine girmiş oluyor”

Pre-eklampsi gebeliğin ikinci yarısında gelişebilen ve sadece bebeği sunarak tedavi edilebilir, potansiyel olarak ölümcül bir durumdur.

Çeşitli işletmeler protestolar sebebiyle işyerlerini kapatırken,  güney Polonya'da Czestochowa belediye binası, Pazartesi günü için kadın personeline izin verdi.

Ama Katolik Kilisesi toplam yasağı destekleyen olanlar arasında yer alıyor. Polonyalı Piskoposlar Konferansı "vicdan ve doğal ölüm anlayışı insan hayatını korumak tüm Polonyalılar Kutsal Ruh'un ışığı" için Katolik dua istedi.

Ülkenin dışişleri bakanı yüksek profilli bir başka protesto eleştirmeni oldu.

Witold Waszczykowski dedi ki: "Hayat, ölüm ve doğum ile ilgili sorularda ciddi bir tartışma bekleyebilirsiniz Biz kostümleri pansuman ve suni sorunlar yaratarak, olaylara bakmamızı beklemeyin.."

pro-choice aktivistler siyah kıyafetlerle yürüdü ve kontra protestoların rengi siyah, kürtaj karşıtı aktivistlere seçimlik beyaz kıyafet giyerek kendi fotoğraflarını tweeted ettiler.