Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan yaptığı yazılı açıklamada, Samsun Valiliği'nin Temmuz ayında yapılacak olan 23. İşitme Engelliler Yaz Olimpiyat Oyunları nedeniyle tüm sağlık çalışanlarının izinlerini iptal ettiğini açıkladı.

TABİPLER ODASI TEPKİLİ

Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan bu karara tepki göstererek, "Samsun ve ülkemiz için bu tür organizasyonların sportif, ekonomik ve sosyal yönden önemini ve kıymetini biliyoruz. Bu tür organizasyonların planlanmasında idarenin yaşadığı iş yükünün ve zorlukların da farkındayız. Bu tür uluslararası sportif organizasyonlar da etkin sağlık hizmetinin, desteğinin verilmesi, sürdürülmesi oldukça büyük önem taşımaktadır. Çok sayıda yaralının oluşabileceği öngörüsüyle; deneyimli ilk ve acil yardım uygulayıcılarının hizmet vereceği, yaralıların toplanıp triyajın yapılabileceği ve diğer sağlık sorunlarını karşılayabilecek bir organizasyon planı olmalıdır. Organizasyonun özelliğine göre değişebilmekle birlikte; 1000-5000 kişilik bir topluluk için bir sağlık ekibi yeterli olurken, ilave her 10000 kişi için bir ekip oluşturulması genelde kabul edilen bir uygulamadır. Etkinlik bölgesi içerisinde en az bir kapalı alanın sağlık hizmetleri için düzenlenmiş olması gerekmektedir. Sydney 2000 Olimpiyatları örneği verilecek olursa, 118000 kişi kapasiteli Olimpik stadyumu sekiz gün içinde sportif karşılaşmaları, açılış ve kapanış törenlerini izlemek için gelen 1.9 milyon kişiyi ağırlamıştır. Afet hazırlık planında 100 sağlık görevlisi yer aldı" denildi.


OHAL İZİNLERİ VURDU

OHAL nedeniyle izinlere bir çok kısıtlamalar getirildiğini belirten Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, "Bu tür geçici kitle organizasyonlarındaki sağlık hizmetlerinin planlanmasında,yapılması gerekenin aksine, tüm sağlık çalışanlarının planlamaya dahil edilmesi akılcılıktan uzak toptancı bir yaklaşımdır. Bu alana ilişkin pek çok çalışmada ve yapılan benzer organizasyonlarda ihtiyaca uygun sayıda ve özellikte personel ve ekiple planlama yapılması gerektiği ortaya konulmuştur. Buna karşılık Samsun Valiliği tüm sağlık çalışanlarının temel haklarından olan izin haklarını, tam da çalışanların izin zamanına denk gelen bir dönemde yasaklamıştır. 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından başlayan ve halen devam eden OHAL döneminde çalışanların izinleriyle ilgili yasaklamalar yaşanmışken, bu defa da ilimizde izin dönemine denk gelen bir zamanda böyle bir yasaklamanın yapılmış olması mağduriyeti daha da katlamaktadır. Bu toptan yasaklamanın sağlık personelinde yarattığı mağduriyetin yanında kamu sağlık kuruluşlarındaki çalışma düzenine ilişkin sorunlar yaşatacağı, idareyi zorlayacağı da aşikârdır. Sonuçta bütün bu olumsuzluklardan sağlık çalışanları mağdur olacaklardır" diye konuştu.

KARAR GERİ ÇEKİLSİN

Erkan, "Samsun Valiliğinin konuyla ilgili yeniden bir değerlendirme yaparak, organizasyonun ihtiyacına uygun nitelikte sağlık hizmet planlaması yapması, konuya ilişkin ekip ve personel görevlendirmesi daha uygun bir yaklaşım olacaktır. Böylece olimpiyat organizasyonunda ihtiyaç duyulmayacak sağlık personelinin boşu boşuna izinlerini kullanamamalarının önüne geçilebilecek, organizasyon sonrası sağlık kurumlarının işleyişinde sorunlar daha az yaşanabilecektir. Tüm bu gerekçelerle Samsun Valiliği’nden tüm sağlık personelini kapsayan bu genelgeyi geri çekmesini talep ediyor, saygılarımızı sunuyoruz" diyerek açıklamasını sonlandırdı.