Bafra Belediyesi, ilçede geri dönüşüm maddelerinin ekonomiye kazandırılması için hayata geçirilen Sıfır Atık Projesinin en önemli ayağı olan 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nde inşaat çalışmaları sürüyor.

Fevzi çakmak Mahallesi sınırları içerisinde 2000 m² alan üzerinde kurulacak olan 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi 620 m² kapalı alanıyla bölgenin en büyüğü olma özelliğini taşıyacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ ile israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanması hedefleniyor.

İnşaat çalışmaları devam eden 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi hizmete açıldığında il merkezindeki geri kazanılabilir atıklar; cam, kâğıt, metal, tekstil, bitkisel atık yağ, pil, elektronik atık gibi tüm geri dönüşüm sağlayabilecek malzemelerin il merkezinde konuşlandırılan konteynerlerden alınarak burada ayrıştırılıp geri dönüşüm atık merkezine verilmesini sağlayan bir sistem kurulacak.

Söz konusu sistem sayesinde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığının geliştirdiği Sıfır Atık Projesi’ne de ciddi bir katkı sağlamış olunacak.

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Belediyemiz ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan himayelerinde başlatılan “ Sıfır Atık Projesi” kapsamında Fevzi çakmak mahallemizde 2000 m² lik alana sahip 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi çalışmaları devam ediyor.

Sıfır Atık Projesinde de Bafra’nın öncü olması için gayret içindeyiz. Sıfır atık yönetimi kapsamında belediyemizce Sıfır Atık Atölyesi kurulmasını planlıyoruz. Bu kapsamda toplanan büyük hacimli atıklar, Giysiler, Oyuncaklar, Kitaplar vs. atıklar tamirat, bakım, onarım, temizlik ve dezenfeksiyon gibi işlemlere tabi tutulduktan sonra ihtiyaç sahiplerine verilecek. Ayrıca ömrünü tamamlamış lastikler vs. gibi atıklar da sıfır atık yönetim hiyerarşisine uygun olarak işlemden geçirildikten sonra park ve bahçelerde çeşitli amaçlarla (Atık lastiklerden kesme, boyama vs. fiziksel işlemler uygulanarak masa, oyun grubu, saksı gibi ürünler yapılarak) tekrar kullanılacak” şeklinde konuştu.

Sıfır atık atölyesinde ayrıca kompost makine, flüoresan kırma makinesi, cam kırma makinesi yerleştirilerek üretim ağını genişletmek hedefleniyor.