Alan Başkanı İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Bayazıt'tan çalışmalar hakkında bilgi alan Başkan Hamit Kılıç, “İkiztepe höyüğü Bafra ve bölgemiz tarihi için çok önemli. 1974 yılında başlanan ve 2012 yılında son bulan Bafra İkiztepe örenyeri kazılarının tekrar başlaması bizleri oldukça mutlu etti. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, İstanbul Üniversitesi'ne ve kazı başkanımız ile emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyorum” dedi.

İlk kez 1944 yılında Dündar Tepe yakınlarında kazı yapan arkeologların keşfettiği bu kültürel miras Bafra’nın 7 km Kuzeydoğusu’nda İkiztepe Köyü sınırları içinde yer almakta. İstanbul Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Aslıhan Beyazıt başkanlığında ve Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle tekrar başlayan kazıda uzmanlarla beraber 15 personel görev yapıyor.

İlçe merkezine yaklaşık 7 km kuzeybatısında yer alan höyük, Türkiye’nin en çok buluntu çıkarılan höyüğü olma özelliğine sahip. Bölgede gerçekleştirilen kazı çalışmalarında Kalkolitik, Eski Tunç ve Erken Hitit çağlarına ait kültür katmanlarına ulaşılmıştır. İki büyük ve iki küçük tepeden oluşan İkiztepe Höyüğünden çıkarılan metal, pişmiş toprak, kemik ve taş parçalarından oluşan ve toplam sayısı 11 bini bulan eser, Samsun Arkeoloji Müzesi ve Bafra Müzesinde sergilenmektedir.

Antik dönemde bu bölgede yaşayan halkın maden işçiliğini ve tekstili aynı dönemde yaşayan diğer halklara göre çok daha iyi uygulamaları, İkiztepe’yi diğer kazı alanlarından ayıran önemli bir özelliktir. Ayrıca kazı alanında bulunan ve yaklaşık 700 adet iskeletin yer aldığı toplu mezarlık, Anadolu’daki emsallerine kıyasla en büyüklerindendir.