Balıklar Mahallesinde düzenlenen “Çeltik Hasat Şenliği” programına Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel, Samsun Ak Parti Milletvekili Orhan Kırcalı, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, Bafra İlçe Tarım Müdürü Ahmet Dursun, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

Program saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı. Programın açılış konuşmasını Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner yaptı.

BAFRA DEYİNCE TÜTÜN AKLA GELİR

Tosuner`den sonra konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, “ Gerçekleştirilen hasat şenliğimiz ovamıza hayırlı olsun. Samsun`un iki tane nehire sahip olması ve Kızılırmak Nehir’inde oluşan Bafra Ovası ki sadece Bafra ile sınırlı değil. Dereköy`den başlayıp Yakakent`e kadar bu ova devam etmekte. Aynı şekilde Çarşamba Ovasıda Tekkeköy`den başlayıp Ünye sınırına kadar Çarşamba Ovası diye geçiyor. Bafra deyince ise Bafra tütün ile anılırdı. Fakat 1990 yılında bir kota konuldu ve Bafra göç verdi. Tabi çeltikte şuan Bafra`da çok önemli bir konumda. Son dönemlerde tütünle ilgili özel firmaların girişimleri ile Bafra`ya bir katma değer üretiyor. Tütün üretimi de artarsa şehrimizin gelişimine katkı sağlar. Bu ovalarımız Samsun`un ve ülkenin en verimli alanları. Büyükşehir Belediyesi olarak Kırsal Kalkınma alanımız var. Önümüzdeki dönemde de Tarım A.Ş.`yi kuruyoruz. Belediyenin imkanlarını zorlayarak Samsun`a ve Türkiye`ye katkı sağlayacağımıza inanıyorum” dedi.

SAMSUN TARIM KENTİ

Başkan Şahin`in ardından konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak ise “ Burada 4 ay önce çeltik ekim töreni yapmıştık Hasadında da yine buluştuk. Hamd olsun değişik afatlardan korunduk ve hasat yapmak imkanı bulduk. Samsun bir tarım kenti. İki tane çok önemli ovamız var. Bu ürünlerin katma değerini artırmak tabi ki elimizde. Tarım ve gıda alanına istek daha da çok artırıyor. En stratejik ürünler tarım ürünleri olacak. Bafra çeltik üretiminde ikinci sırada. Hükümetimiz ve devletimiz Samsun`a tarım yönünde çok destek vermiş. 15 tane kurum var tarımlı ilgili. O anlamda tarımla ilgili her türlü destek bu ile sağlanmıştır. Şüphesiz Türkiye zaman zaman zor günler geçiriyor. Ülkemizin bulunduğu çoğrafya zor bir bölge. Ama u birliktelikler onlara verilecek en güzel cevaplar. Güçlü olmak zorundayız. Onlar bizi öksürdüklerinde hasta edecek sanıyorlar. Ama buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Konuşmanın ardından Vali Osman Kaymak traktör ile hasat alanına geçti. Daha sonra Kaymak biçerdöver ile çeltik hasadı yaptı.