Reggio emilia hakkında Özel Aday Okulları kurucu temsilcisi Yüksel KAYGISIZ ile konuştuk. Reggio Emilia Yaklaşımı, adını İtalya da bir kasabadan almaktadır. Reggio Emilia kasabasında, Loris Malaguzzi adındaki bir eğitimcinin ve kasaba halkının gayretleriyle ortaya çıkmıştır. Son yıllarda dünyada adından sıkça bahsettiren ülkemizde de son 10 yıldır popüler olan erken çocukluk yaklaşımlarından biridir.


Reggio Emilia Yaklaşımı erken çocukluk eğitimine yeni bir soluk getiren, yap-bozun bütün parçalarını yeniden gözden geçiren proje yaklaşımıdır.

Temeli 5 ana prensibe dayanır. Çocuk İmajı, Araştıran Öğretmen Modeli, Projeler, Dökümantasyon Çevre ‘dir.

Çocuk imajında; çocuğun merak duygusunu provakasyonlarla tetikleyen, akran ve grup öğretimini temel alan bir yaklaşımdır. Öğretmen rehber olduğu kadar araştırmacıdır. Çocuk karşısında sürekli kendini geliştirir, uyarıcı çevreler oluşturur. Çevre ise çocuk için 3. bir öğretmendir.

Reggio da çocukların meraklarından, öğretmen gözlemlerinden ortaya çıkan sonuçlarla projeler geliştirilir. Bu projeler aylarca, haftalarca sürebilir. Tamamen süreci çocuklar belirler. Çünkü müfredatın oluşumunu açıklamak ‘’çocuk için hazırlanan müfredat ‘’ değil ‘’ çocuklardan hazırlanan müfredat ‘’ diye doğru olur. Reggio’yu, diğer müfredat ve felsefelerden ayıran en önemli özellik budur. Çünkü müfredat çocuğun ilgi, yetenek, istek ve merakları doğrultusunda yani çocuktan esinlenerek planlanır. Tema Yaklaşımlı değil, Proje Yaklaşımlıdır.

Projeler için provakasyon içeren çevreler, konuşan duvarlar, kavram haritaları hazırlanır. Çalışmalarda çocukların soru-cevapları, diyologları kayıt altına alınır, dinleme, gözlemleme, veri toplama, hipotezleri uygulama ve yorumlama aşamaları dökümante edilir. Dokümantasyonlar her adımın bir önceki basamağı üzerine kurulur ve bir sonraki basamağı belirler.

Reggio’da, doğal materyallerle yapılan çalışmalar, ışıklı masalar, gölge oyunları, ışıklar, aynalar ve kil bu yaklaşımın en temel materyaleridir.

Reggio’da öğrenciler piazza denilen alanla ve ortak çalışmalarla birbirlerini tanırlar, okulca grup etkinlikleri yaparlar.

Yaptığımız çalışmalardan örnekleri sosyal medya hesaplarımızdan, dökümantasyon çalışmalarımızı ise youtube kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ.

instagram : instagram.com/adayokullari instagram.com/adayegitimkurumlari
facebook : facebook.com/adayokullari facebook.com/adayegitimkurumlari
youtube : youtube.com/AdayOkullari