3 Aralık Günü Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında alınan bir kararla “Dünya Engelliler Günü” olarak ilan edilmiştir. Bugün, toplumumuzun da önemli bir kesimini oluşturan engellilerin istek ve ihtiyaçları ile sorunlarına dikkat çekilmesi, bu konuda toplumsal bilinç ve farkındalığın artırılması bakımından önemli bir gündür.

Engellilik, yalnızca engellileri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendirmektedir. Engellilerin yaşadığı sorunların çözümü, bu problemlerin tanısından iyileştirilmesine, özel eğitimden rehabilitasyona, istihdamdan sosyal hizmetlere, sosyal yaşam alanlarının düzenlenmesinden özel yaşam alanlarındaki koşulların iyileştirilmesine kadar kapsayıcı bir anlayışla ele alınmasını gerektirmektedir.

Günlük hayata ve sosyal faaliyetlere etkin bir şekilde katılmak engelli veya engelsiz tüm bireylerin en tabii hakkıdır. Ülkemizde de nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan engelli vatandaşlarımızın kendi kendilerine yetecek şartların oluşturulması, yaşam kalitelerinin artırılması, sosyal imkânlardan gerektiği şekilde yararlanmaları temel önceliklerimizden olmalıdır.

Ülkemizde son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle, engellilerin istihdamına yönelik çok önemli adımlar atılmış, bu sayede daha önce iş yaşamına katılamayan birçok engelli kardeşimiz hayatını kendi kazancıyla devam ettirme imkânına kavuşmuştur. Diğer taraftan, şehirlerdeki ortak yaşam alanlarının engellilerin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde düzenlenmesi yönünde yapılan düzenlemeler de engellilerin sosyal hayata katılımlarını olumlu yönde etkilemektedir.

Engelli vatandaşlarımızın toplumla bütünleşmelerini sağlamak, bir gün kendimizin ya da yakınlarımızdan birinin de engelli olabileceğini düşünerek onların yaşamlarının kolaylaşmasına yardım etmek hepimize düşen toplumsal bir görevdir.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engellilerin yaşadığı sorunlara karşı duyarlılığımızın artmasına vesile olmasını diliyor, tüm engelli vatandaşlarımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum.