Altın fiyatları hafta içinde son dönemin en hızlı yükselişlerinden birini gerçekleştirdi. Yeni haftaya 1770 dolardan başlayan ons altın 1769 dolardan kapanış yaparken en dikkat çekici yükseliş ise gram altın fiyatlarında yaşandı. 1068 liranın üzerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kıran altının gram fiyatı haftayı düşüşle 1050 liradan kapattı. Altın fiyatlarındaki düşüşe ABD Merkez Bankası Fed yetkililerinin açıklamaları etkili oldu. Gelecek hafta açıklanacak Kasım ayı FOMC tutanaklarında Fed yetkililerinin nihai faiz beklentisi ve enflasyona dair öngörülerinin emtia fiyatlamasında etkili olması bekleniyor.

“YÜKSELİŞ BAŞLADI DİYEMİYORUZ”

Altın fiyatlarında hareketli bir hafta geride kalırken yatırımcılar bir sonraki seviyelerin ne olacağına ilişkin uzman yorumlarını araştırmaya başladı. Konuya ilişkin Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş merak edilen altın tahminine ilişkin detayları Youtube kanalında anlattı. TGRT Haber’in aktardığı haberde İslam Memiş, “Teknik olarak takip ettiğimiz seviye 1730-1780 dolar aralığı” ifadesini kullanan Para Piyasaları Uzmanı “1730 aşağı kırılmadıkça problem yok, 1780 de yukarı yönlü kırılmadıkça yükseliş başladı diyemiyoruz. 1780'i direnç takip edip yeni zirveleri konuşuyor olacağız” ifadelerini kullandı.

"İNDİRİM" UYARISI

Yıl sonu geliyor yavaş yavaş. Mesajlarda indirimleri göreceksiniz ancak bunlara da kanmamak gerekiyor. Türkiye'nin kurumsal şirketleri var. Bunların yaptıkları yüzde 10-15'lik indirimler kabul edilebilir ancak sosyal medyada, hep böyle yüzde 50-60-70 indirimlere dair de bir furya göreceğiz. Bu tuzaklara karşı uyanık olmak lazım. Bir şeyin maliyetini indirimini hesaplamak için bugünkü döviz kurunu, enflasyon farkını hesaplamamız gerekiyor. Nasıl olur da enflasyon yüzde 85 ve yüzde 70 civarında indirim yaparsınız. Bu koca bir yalan. Mücevherat dolarla hesaplanıyor. Gram altın TL fiyatı 775'ten yıla başladı, şu anda 1060 lirada. Geldikleri nokta belli, nasıl olur da yüzde 60-70 indirim olur. Buna da dikkat etmeniz gerekiyor. Çok büyük altın, mücevher indirimleri var tuzağına düşmeyin.

GRAM ALTIN FİYATLARI İÇİN İSLAM MEMİŞ’TEN YENİ TAHMİN

Gram altın hakkında yorum yapan Memiş, “Gram altın TL ekranlarda 1051 seviyesinde. 1050-1070 aralığında geziniyor. Kritik direnç 1090 lira. 1060 lira seviyesi kırıldı, orada takıldı. Bir sonraki ataklarda 1090 seviyesini göreceğiz. Ondan sonra 1100'lü rakamları rahat rahat konuşmaya başlayacağız” dedi.

DOLAR VE AKARYAKIT YORUMU

İslam Memiş dolar kuruna ilişkin de yorumlarını aktarırken akaryakıt fiyatlarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Ekran fiyatlarında 18.62 olan dolar kuru 18.69-18.73 aralığında. Euro dolara kıyasla daha primli bu hafta. Dolar kuru güçlü durunca, pariteler de destek verince, euro sterlin güçlenmesi de kaçınılmaz oldu” ifadelerini kullandı. Sözlerinin devamında “19.31-19.39 aralığında bir euro var. Brent petrolün varil fiyatında düşüş var. Geniş bant aralığında dalgalanıyor. Bu kadar sert düşüşler olunca pompa fiyatlarına indirim olarak yansıyacaktır.”

MYNET