Samsun’un Bafra İlçesi’nde geçtiğimiz günlerde olağan genel kurulunu yaparak resmi faaliyetlerine başlayan Bafra Kosovalılar Kültür ve Dayanışma Derneği yönetimi, Kosova’nın Ferizovik Belediyesi Meclis Üyesi iş insanı Faton Hasani ile Ferizovik Belediyesi Ekonomik Kalkınma ve Turizm Müdürü ve Başkan Yardımcısı Balton Derguti’yi ağırladı. Kosovalı konuklar Bafra ve Samsun merkezde yaptıkları gezi, ziyaret ve incelemeler sonrasında, “Kosova, Samsunlu iş insanları için büyük fırsatlar barındırıyor” mesajı verdi.

KOSOVALI İNŞAAT FİRMASI ALWERA İNVEST
Kosovalı iş insanları Faton Hasani ile Balton Derguti, Samsun gezisi ile ilgili düşüncelerini 55Yenigün Gazetesi’ne anlattı. Kosova’da Alwera İnvest adlı inşaat firmasının Yönetim Kurulu Başkanı olan Faton Hasani, “Şu an Ferizovik belediyesinin işini yapıyorum. Aynı zamanda Piriştine’de firmamız bir çok inşaat yatırımını gerçekleştiriyor. Ticaret yaparken çok iyi dostlar kazandım. Adana, İstanbul, Bursa, İzmir’den ve en sonunda Samsun’dan da güzel dostlar edindim. Türkiye ve Kosova’nın ilişkilerinin iyi olması bu işleri daha çok ilerletmişti, ben de bu ilişkileri daha çok güçlendirmek için çalışmaktayım” dedi.

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR’DEN DAVET VAR
Kendisine Türkiye’den çok fazla iş insanının destek olduğunu söyleyen Faton Hasani, “Şimdi de Samsun ve Ferizovik belediyelerinin iş ilişkilerini güçlendirmek adına bir adım attık. Bu ilişkileri güçlendirmek için Samsun iş insanlarından çok yardım aldık. Sadece iş insanlarının değil belediyelerin arasındaki ilişkiyi de güçlendirmek istiyoruz. Geçen hafta Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ile bir görüşme gerçekleştirdik. Onun misafirperverliğinden çok memnun kaldım. Bu iki ülkenin, iki şehrin kardeşliğini ilerletmek için bize yardımcı olacağını söyledi. Ferizovik belediyesinin başkanı da attığım bu adım için beni çok destekliyor. Sayın Mustafa Demir Ferizovik Belediye Başkanı Agim Aliu’yu davet etti. İlk görüşme mart ayında olacak, Mustafa Demir bey Agim Aliu’yu samsunda ağırlayacak. Böyle bir görüşme gerçekleşeceği için çok mutluyum” diye konuştu.

KOSOVALILAR DERNEĞİ’NE TEŞEKKÜR: Kosova Ferizovik şehrinden Samsun’a gelen iş insanları Faton Hasani ile Balton Derguti, “Burada bizleri son derece iyi bir şekilde ağırlayan Bafra Kosovalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Av. Yunus Gün’e ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyoruz” dediler.

TİCARET İÇİN BÜYÜK POTANSİYEL VAR
Ferizovik Belediye Başkanı Yardımcısı Balton Derguti ile birlikte Samsun’a geldiklerini hatırlatan Faton Hasani, “Bafra’da çeşitli görüşmeler yaptık. Bafra Belediye Başkanı, Ticaret Odası, Kosovalılar Derneği yöneticileri, hepsine teşekkür ediyorum. Bu iletişim sonunda ilişkileri güçlendirmek adına büyük bir potansiyel gördük. Ticaret, imalat, turizm, spor, eğitim ve kültürel anlamında güçlendirmek için çok çalışacağız. Samsun, Bafra ve Ferizovik arasında ticari işbirliğini geliştirmek istiyoruz” dedi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE MARKA: Kosova’nın Ferizovik şehrinde kurulu bulunan Faton Hasani’nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Alwera İnvest firması, özellikle başkent Priştine’de dev konut projelerine imza atmayı sürdürüyor.

BAFRALI SOYDAŞLARIM BENİ ŞAŞIRTTI
Faton Hasani, “Bafra’daki soydaşlarınızı nasıl buldunuz? Daha önce de hiç Samsun’a geldiniz mi?” sorularına ise, “3 yıl önce Bafra’yı televizyonda görmüştüm. Makedonya’dan şarkıcı gelmişti. O andan itibaren Bafra’yı ve soydaşlarımızı ziyaret etmeyi kendime hedef belirledim. Bu kadar büyük bir nüfusa sahip olduğunu hiç tahmin etmemiştim. Beni en çok şaşırtan bu kadar sene sonra bile hala aralarında arnavutça konuşmaları, kendi dillerini ve geleneklerini korumuşlar. Hepsi çok çalışkan ve değerli insanlar” yanıtını verdi.

BİRLİKTE İYİ İŞLER BAŞARACAĞIZ
Kosova’nın savaştan yeni çıkan bir ülke olduğunun altını da çizen Faton Hasani, “Kosova, imalat yapan bir ülke değil. Bu yüzden çoğu şey dışarıdan Türkiye’den geliyor. Bafra’dan, Samsun’dan çok alacağımız şeyler gördük. Gördüğümüz fabrikaların, işletmelerin büyük bir potansiyeli var. Kosova’ya satış yapacak potansiyele sahipler. Umarım ilişkilerimiz başarılı şekilde gelişecektir. Umarım Samsunlular, Bafra’daki soydaşlarımız Kosava’nın onlara verdiği fırsatları iyi değerlendirirler. Biz onlara hep destek olacağız. Inşallah gelecek aylarda da Bafra’dan ve Samsun’dan birçok iş insanı bizi ziyaret edecek ve onlarla kontratlar yapacağız. Iyi işler çıkartacağız. Ben iş insanı olarak çok büyük fırsatlar görüyorum” dedi.

DERGUTİ: İŞ İNSANLARININ DESTEKÇİSİYİZ
Ferizovik Belediyesi Ekonomik Kalkınma ve Turizm Müdürü ve Başkan Yardımcısı Balton Derguti de yaptığı açıklamada, “Biz iş insanlarının destekçisiyiz. Faton beyi de destekliyoruz. Bugün belediye başkanıyla gerçekleştirdiğimiz görüşmelerden, belediye başkanının misafirperverliğinden çok memnun kaldık. Ticaret oda başkanıyla da görüşme sağladık ve çok memnun kaldık. Biz belediye olarak ticaret yapanlara yardım etmek istiyoruz. Samsun’daki ve Kosova’daki iş insanlarını bir araya getirip onların ihtiyaçlarını belediye olarak karşılamak istiyoruz” dedi.

PRİŞTİNE-SAMSUN ARASI DİREKT UÇAK SEFERİ
Bafra’daki Arnavut nüfusun çokluğu ve başarılı olmalarının kendisini şaşırttığını söyleyen Balton Derguti, “Şaşırdım ama aynı zamanda çok memnun da kaldım. Ticaretimizi güçlendirmek adına gelecek yıllarda birbirimizden hep haberdar olacağız” diye konuştu. Turizm faaliyetleriyle ilgili bir değerlendirmede de bulunan Derguti, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Samsun’da turizm işletmeleriyle de görüşme yapacağız. Otellerle mesela. Ne yapabiliriz, iş birliği yapabilir miyiz, bir bakacağız. Priştine’den Samsun’a aktarmalı değil de direkt uçuş olması için çalışma yapacağız. Bu durum turizm faaliyetlerimize büyük katkı sağlayacaktır. Özellikle yaz aylarında Priştine-Samsun direkt uçuşların başlaması gerekir.”

ARNAVUTLAR SAMSUN’DA ÇOK MUTLU
Balton Derguti son olarak, “Buradaki Arnavutlar çok mutlular, kendilerini yabancı olarak hissetmiyorlar. Kendi yaptıkları ticarette ayrımcılık görmüyorlar. Biz Türkiye’de çok Arnavut olduğunu biliyorduk ama yer olarak çoğunlukla Bafra’da ikamet ettiklerini bilmiyorduk” ifadelerini kullandı.