Asgari ücretin yeni yılda alacağı zam oranları her yıl Asgari Ücret Tespit Komusyonu tarafından gerçekleştirilen toplantılar neticesinde belirleniyor. 2021 yılının sonuna yaklaşırken vatandaşlar 2022 yılında asgari ücretin ne kadar olacağını araştırmaya başladı.

ASGARİ ÜCRET İÇİN GÖRÜŞMELER BAŞLADI MI?

Her yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen asgari ücrete 2022 yılında yapılacak zam oranı için görüşmeler başlıyor. Asgari ücret görüşmeleri öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den kritik açıklama geldi. Bakan Bilgin, asgari ücretle ilgili önemli detayı açıkladı.

2022 YILINDA ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücretle ilgili son gelişmeler merak ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret görüşmeleri öncesinde önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Bilgin, yakın zamanda asgari ücret görüşmelerinin başlayacağını bildirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Önümüzdeki dönemde asgari ücret görüşmelerine başlayacağız. O sadece düşük gelirli grupların değil çalışma hayatında yer alan herkesin gelirine bir müdahale etme imkanıdır. Aynı zamanda o bizim işsizlik sigortasından tutun bütün harcamalara kadar düzenleyici bir eşittir.

Ama esas etkisi de özel sektördeki ücret seviyesini bilhassa örgütsüz çalışanların ücret seviyesinin reel olarak değiştiren etkileyen durumdur. O yüzden asgari ücret grubu çok önemlidir. Demokratik ülkelerde toplumsal dengeleri düzenleyecek bir opsiyonu vardır. Bu bakımda da önümüzdeki günlerde asgari ücret sürecinde bu sosyal politika aracını en uygun şekilde kullanarak bilhassa örgütsüz çalışanların hayatlarını düzenleyecek bir netice elde edilmesi konusunda çalışacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Asgari ücret bir sosyal adalet mekanizması olarak işleyecektir"

2021 ASGARİ ÜCRET NE KADAR? (NET-BRÜT)

2021 yılında geçerli asgari ücrete %21,56 artış yapıldı. Buna göre, asgari ücret brüt 3.577,50 TL, net 2.825,90 TL oldu.

2021 AGİ NE KADAR?

Bekar: 268,31 TL

Evli eşi çalışmayan: 321,98 TL

Evli eşi çalışmayan, 1 çocuklu: 362,22 TL

Evli eşi çalışmayan, 2 çocuklu: 402,47 TL

Evli eşi çalışmayan, 3 çocuklu: 456,13 TL