M.A isimli bayan Bafra’da, süt iznini kullandırtmak istemeyen Kurumsal bir markete Av.Ahmet Aydın, aracılığıyla açtığı kıdem tazminat davasını kazandı.

Davacı avukatı Av. Ahmet Aydın, “İşveren tarafından işçinin süt izni usulüne uygun olarak kullandırılmazsa işçi iş akdini tek taraflı olarak feshedip kıdem tazminatını talep edebilir. Mahkeme süt izini kullandırılmadığı için iş aktini fesheden davacının kıdem tazminatının ödenmesine karar verdi. Bu Karar emsal teşkil edecektir” dedi.

KENDİ İSTEĞİYLE İLE İŞ AKDİNİ FESİH ETTİ

M.A Bafra’da Kurumsal bir markette çalışmaya başladı.Markette kasiyer olarak çalışan M.A, Doğum yaptıktan sonra süt iznini kullanma konusunda zorluk çıkartan Marketten kendi isteğiyle iş akdini feshederek ayrıldı. Market yöneticileri kendi isteğiyle iş akdini fesih eden M.A’ya kıdem tazminatını ödemeyeceklerini beyan etmeleri üzerine M.A, avukatı Ahmet Aydın aracılığıyla Bafra 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne kıdem tazminatının ödenmesi amacıyla işçi ile işveren ilişkisinden kaynaklanan alacak davası açtı.

MAHKEMEDE Kİ İFADESİNDE

M.A, Mahkemede ki ifadesinde; Doğum yaptıktan sonra yasal hakkı olan süt izninin kullanması hususunda Market yöneticilerinin kullandırtmamak için zorluk çıkardığını, Çocuğunu emzirme amaçlı olarak ikametgahına gidip gelmesine müsaade etmediklerini, çocuğun, işyerine eşi, annesi ve yakınları tarafından getirilmek suretiyle işyerinde müstakil emzirme odası da bulunmadığından bazen iş yerinin önünde araç içerisinde bazen de iş yerinde olan muhasebe işlemlerinin yürütüldüğü odada çocuğunu emzirmek zorunda kaldığı, emzirme süresinin son derece kısa olduğundan dolayı da çocuğunu emziremediğini ifade etti.

M.A, Yasal hakkım olan süt iznim Market yöneticileri tarafından, tarafıma verilmediğinden dolayı işyerinden kendi isteğimle istifa ederek ayrıldım. Market yöneticileri de kendi isteğimle iş akdini fesih ettiğimden dolayı, kıdem tazminatımı ödemeyeceklerini söylediler.

AVUKAT AHMET AYDIN

Avukat Ahmet Aydın, Müvekkilim yasal hakkı olan süt iznini kullanamamıştır. Çalıştığı kurum müvekkilime süt izni için zorluk çıkartmıştır. Mecbur olmasını rağmen işyerinde Çocuk emzirme odası da bulunmamaktadır dedi. Çocuğunu emziremeyen müvekkilim kendi isteğiyle iş akdini fesih etmiştir. Karşı tarafın kıdem tazminatı ödemeyeceğiz beyanından sonra Bafra 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtık. Dava sonucunda “Mahkeme, Market tarafından kıdem tazminatının müvekkilime ödenmesi konusunda karar verdi. Karar emsal teşkil edecektir” dedi.

SÜT İZNİ KULLANAN İŞÇİLERDEN ÜCRET KESİNTİSİ YAPILAMAZ Avukat Aydın; Kadın işçilere, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için, yasa gereği günde toplam 1,5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını, işçinin kendisinin belirleme hakkı vardır. Bu süre de günlük çalışma süresinden sayılır ve ücret kesintisi yapılamaz. Dedi.

 MAHKEME KARARI

Gereği düşünüldü Yapılan yargılama, dava iddia savunmalar, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamı bir arada değerlendirildiğinde; davacının, şirket bünyesinde bulunan markette hizmet akdine istinaden kesintisiz olarak çalıştığı, davalı işveren şirketin davacının kanun ve yönetmeliklerle düzenlenmiş olarak bulunan Emziren kadını çalıştırma şartlarına uygun hareket etmediği, belirlenmiştir. Dosya kapsamında dinlenen tanık beyanlarından da açıkça anlaşıldığı üzere;davalı şirketin davacıyı çocuğunu emzirme amaçlı olarak ikametgahına gidip gelmesine müsaade etmemesi nedeniyle davacının çocuğunu, davacının iş yerine davacının eşi, annesi ve yakınları tarafından getirilmek suretiyle iş yerinde müstakil emzirme odası da bulunmadığından bazen davalı iş yerinin önünde araç içerisinde bazen de davalı iş yerinde yer alan muhasebe işlemlerinin yürütüldüğü odada çocuğunu emzirmek zorunda kaldığı, emzirme suresinin son derece kısa olduğu tespit edilmiştir. Bütün bu açıklamalar karşısında davacının iş akdinin, 74. madde hükümlerini işverenin uygulamaması üzere haklı nedenlerle feshettiği anlaşılmış olup davacının davasının kabulüne karar verilmiştir.