Mağdur Vatandaşlara Dava Açma Hakkı Veriyor

Bafra'da yaşayan ve kansere yakalanmış olan insanların "Bafra'da şebeke suyunun ASBESTLİ BORULARLA yıllardır taşındığını" delil olarak göstererek, maddi manevi Belediyelere karşı tazminat davası açma hakları vardır. Bu davalar neticesinde belediyelerin (özellikle büyükşehir) çok zor durumda kalacakları ve çok yüksek tazminat bedelleri ödemek zorunda kalacakları hukukçularımızın ortak kanaatidir.

BAFRA'NIN KÖYLERİ DAHİL TÜM SU ŞEBEKESİNDE HALEN ASBESTLİ BORULAR KULLANILIYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2011’in ilk günlerinde asbestin üretimi, kullanımı, piyasaya arzı ve asbest içeren eşyaların piyasaya sürülmesini yasaklayan bir yönetmeliği yürürlüğe koyarak çok önemli bir adım atmıştı. Kanserojen olduğu bilinen asbest, namı diğer amyantın yasaklanması, bakanlık için küçük ama insanlık için dev bir adım oldu. Fakat bu dev adıma rağmen asbesti Borular dünyada ve türkiyede yasaklanıp hemen hemen  tüm il ve ilçelerde asbestli borular değiştirilirdi. Peki Bafra’da neden değiştirilmiyor?

ASBESTLİ BORULARDAN SU İÇEN BAFRA'LI VATANDAŞLARDA KANSER RİSKİ

Çünkü musluklarımızdan akan şebeke suyu, yıllar önce döşenmiş asbestli borularla taşınmaya devam ediyor. Kansere davetiye çıkartıyor. Som yıllarda kanser vakalarındaki artışın bir sebebi olarak içtiğimiz sulara karışan kanserojen maddelere işaret ediliyor.

BAFRANIN ŞEBEKE SUYUNUN HEPSİ ASBESTLİ BORULARLA TAŞINIYOR

Üstelik suyun içindeki asbest sadece içme yoluyla kansere yol açmıyor. Yıkanan çamaşırlar aracılığıyla da insan bedeninde olumsuz etkisini gösterebiliyor.

Asbest minerallerinden krizotil, krokidolit, amozit, antofillit, aktinolit ve zeolit minerallerinden eriyonit’in, çeşitli kanserlere yol açtığı tüm dünyada biliniyor.
Uzmanlar, özellikle eriyonitli beyaz asbest ile çimento karışımından yapılan su borularının, insan sağlığı açısından çok tehlikeli akciğer hastalığı olan Malign Mezotelyoma ya da plevra, periton, mide, pankreas, böbrek, üst solunum ve sindirim yolu kanserlerine yakalanma riskini artırdığı konusunda hem fikir.

Asbest nedir?

Asbest ya da amyant, ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinmektedir.

Ne gibi hastalıklara yol açmaktadır?

Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum ya da içe suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Bu hastalıklardan en önemlileri şunlardır; Mezotelyoma, asbestin yol açtığı en önemli hastalık, akciğer zarı ve karın zarı kanseri olarak bilinen mezotelyoma’dır.Asbestoz, ilk olarak tersane işlerinde çalışanlarda tespit edilen asbestoz, asbest liflerini çözmeye çalışan vücut tarafından üretilen asidin akciğer zarında oluşturduğu yaralar ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığın kendini göstermesi 10-20 yıl kadar zaman almaktadır. Kanser, asbest aynı zamanda akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanserine yol açmaktadır. Tedavisi olmadığı için korunma daha da önem kazanmaktadır. Asbestin havaya dağıldığı yerlerde asbest için üretilmiş olan ve ortam şartlarına uygun olan tam yüz ya da yarım yüz toz maskelerinin kullanılması gereklidir.

Türkiye’de ne zaman yasaklandı?

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı ( IARC ), her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırmaktadır. Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesikesin kanserojen tanımlaması ile 1.grupta sınıflandırılmıştır. Türkiye’de asbest Tehlikeli Kimyasallar Yönetmeliği’nin 37.maddesi ile yasaklanmıştır. 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

NOT:Saski Yetkilisi İle Görüşmemizde Bafra’nın tamamında Asbest Boru Kullandığını Ve Bu Borunun Dünyada Ve Türkiyede  5 Yıl Önce Yasaklandığını Ve Kansere Yol Açtığının kesinleştiğini İfade Etti.

BRTHABER.COM