Samsun'un Ondokuzmayıs ve Bafra ilçelerindeki 4 mahallede arazi toplulaştırması yapılmasına karar verildi.
Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Samsun'un Ondokuzmayıs ilçesinde Yenimahalle, Bahçelievler ve Çamlıca mahalleleri ile Bafra ilçesindeki Üçpınar Mahallesi'nde Devlet Su İşleri 7'nci Bölge Müdürlüğü tarafından arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılacak.

Arazi Toplulaştırması Nedir?

Ülkemizde bir süredir parçalanmış arazilerin birleştirilmesi sağlanmaya çalışılıyor. İste arazi toplulaştırmasıkavramı tam da bununla ilgili. Parçalanan, bölünen, bozuk şekilli parsellerin bir araya getirilerek yeniden düzenlenmesi amaçlanıyor.

Hangi Şartlarda Yapılır?

Arazinin daha iyi kullanılmasını sağlamak amacıyla parsel büyüklüklerinin optimum ölçülerde olması hedefleniyor. Bunun için arazinin çoğunluğuna malik olan ve ya sayıca maliklerin çoğunluğunu oluşturanların muvafakati ile isteğe bağlı arazi toplulaştırılması yapılabiliyor. Bakanlık ya da diğer kurumların talebi halinde ise kamu yararı gözetilerek, muvafakat aranmaksızın Bakanlar Kurulu kararıyla arazi toplulaştırması yapılabilir. Bakanlar Kurulu’nun alacağı karar kamu yararının varlığına delil sayılır.

İsteğe bağlı olarak yapılan arazi toplulaştırmaları kamu yararı ile yapılanlara göre önceliklidir. Bakanlık tarafından yapılan toplulaştırmalar köy gelişim, tarla içi geliştirme hizmetleri ya da kırsal alan düzenlemesi olarak yapılabilir.

Faydaları Nelerdir?

Arazi toplulaştırmasının en büyük faydası parçacılığın azalmasıdır.

Kullanıma elverişli olmayan küçük araziler de kazandırılır.

Parseller ile yol-sulama kanalları arasında bağlantı sağlanır.

Makineli tarım yaygınlaşır.

Arazinin değeri artar.