Bafra’da günlük vaka sayısının Türkiye genelindeki artışla birlikte artarak ortalama 200 seviyesine ulaştığı belirtilirken bu vakalarda en çok dikkat çekeni ise mutasyon geçiren virüsün varyantları oldu..
İlçemizde bazı vakalarda Güney Afrika varyantı şüphesi olması üzerine alınan PCR numuneleri Samsun’a gönderildi..

Çin'de 2020 yılının Ocak ayında Orijinal varyant (D614G) olarak keşfedilen kısa süre sonra, ABD ve Avrupa’ya ulaştı ve tüm dünyaya yayılarak bir pandemiye dönüşen G mutasyonu, artık tüm dünyada bulunur hale geldi. Bilim insanlarının geçtiğimiz temmuz ayında veri tabanına yüklediği 50 bin koronavirüs genomunda yüzde 70’inin orijinal varyantı taşıdığı açıklandı.

Bafra'daki vakalarda İngiliz varyantı ama
 Küresel olarak birden fazla sayıda ortaya çıkan ilk olarak İngiltere'de ortaya çıkan mutasyona uğramış corona virüs varyantı, dünya çapında 90'ı aşkın ülkede olduğu gibi İlçemizde de tespit edildi.

Alınan bilgilere göre testleri pozitif çıkan vakaların büyük bölümünün İngiliz varyantı olduğu belirtilirken, son bir kaç gündür numuneler üzerinde yapılan PCR testlerinde farklı varyantta virüse ait belirtiler elde edildi. Bunun üzerine numuneler incelenmek üzere Samsun’a gönderildi.
 Samsun'dan gelecek sonuçlara göre bu vakaların varyantı tespit edilecek. Ancak şüpheler bu varyantların Güney Afrika varyantı virüs olduğu yönünde..

Hangi varyant daha tehlikeli

Yapılan araştırmalarda, yeni tip corona virüs varyantlarının virüsü daha öldürücü hale getirdiğine dair bir bulguya rastlanmadı. Ancak bazı doktorlar yeni virüs varyantlarının baskın hale gelmesinin vaka sayılarında artışa neden olduğunu belirtiyor. Her ne kadar hastalığı şiddetlendirmiyor olsa da yeni tip corona virüs varyantlarının bulaş riskini ve dolayısıyla ölüm oranını arttırdığı gözlemleniyor.

Hangi virüs varyasyonu hızlı yayılıyor

İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya varyantlarında görülen N501Y mutasyonu, virüsün daha hızlı yayılmasına destek oluyor. Bununla beraber Güney Afrika, Brezilya ve bazı İngiltere varyantlarında görülen E484K mutasyonu, antikorların virüse karşı mücadelesinde etki ediyor.

Ancak, ilk olarak İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'da bulunan varyantlar da dahil olmak üzere birkaçının yüksek derecede bulaşıcı olduğu açıklandı. Bu açıklama, aşıların onlara karşı daha az etkili olabileceği endişelerini gündeme getirdi.

Güney Afrika varyantı

501Y.V2 olarak da adlandırılan bu mutasyon, ekim ayı başlarında Güney Afrika'da bulundu. Sağlık Bakanlığı, bu türün önceki türlerden farklı olarak gençleri daha fazla etkilediğini açıkladı. Güney Afrika’daki vaka artışında bu varyantın etkili olduğu düşünülüyor.Bu mutasyon, ABD, Kanada, Avustralya ve İsrail dahil olmak üzere 20’den fazla ülkede tanımlandı.

Bu mutasyon, ilk olarak İngiltere’de tanımlanan varyantla bazı benzerlikler paylaşıyor ve bu tür gibi daha bulaşıcı görünüyor. Daha ölümcül olduğuna dair hiçbir kanıt yok.

İngiltere varyantı

Bu varyant ilk olarak İngiltere’de, özellikle Londra'da eylül ayında bulundu. ABD, İngiltere, Danimarka ve İrlanda’nın da aralarında bulunduğu 20’den fazla ülkede görüldü. ABD’de bu türün baskın tür haline gelebileceğinden endişe ediliyor. İlimizde de görülen ve İngiltere’de ilk tanımlandığı için İngiliz varyantı adı verilen virüs, daha fazla bulaşma özelliğine sahip.