7’den 70’e herkesi ve şüphesiz her sektörü ciddi manada etkileyen Koronavirüs (Covid19) dünyada yıkıcı etkiler bırakmaya devam ediyor. Bu anlamda en büyük mücadele sağlık alanında verilirken sağlıkçılar süreçte ön safta savaşmaya ve hastalık ile mücadele devam ediyor. Bu sürecin kahramanları olarak öne çıkan sağlıkçılar kadar tedavinin olmazsa olmazı olan eczacılar da kritik bir rol üstlenirken, süreçte yaşadıkları olumsuzluklar ise çok da öne çıkmıyor. Bir taraftan pandemi ile mücadelede şifa olmak için uğraşan, bir taraftan sağlıklarını korumaya çalışan Bafra’daki eczacılar süreci iyi yönetiyor.

İLK UĞRADIĞI YER ECZANE

2019 yılı aralık ayında, Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına aldığında, sağlığın ve sağlık çalışanlarının önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Süreç sağlık hizmetinin önemli bir halkası olan eczacılar için de farklı gelişmelere yol açtı. Vatandaşın hastaneye gitmeden uğradığı ilk yer olan eczaneler, pandemi sürecinde maskelerin halka ulaşması noktasında da ağır bir sorumluluğu yüklendi.

ÖN SAFLARDA MÜCADELE ETTİLER

Eczacılar, COVID-19’a karşı sürecin en başından itibaren ön saflarda mücadele yürüterek, önemli bir kamu sağlık hizmeti görevinde hem sağlık sisteminin yükünü hafifletmede hem de hastalardaki bulaş riskini azaltmada göz ardı edilemeyecek bir işlev gördü. Hekimlere ulaşamayan hastalara basit rahatsızlıklarında tavsiyelerde bulundular, . Sağlık sisteminin yükünü büyük ölçüde azaltmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiler. Halka en yakın sağlık çalışanları olarak kronik hastalık tanısı olan hastaların ilaçlarından yoksun kalmamalarını sağlamakla birlikte tüm basit rahatsızlıkları ise diğer sağlık ekibiyle birlikte takip etti.