23 -05-2016 tarihli  Bafra’da neden 2.nöbetçi eczane yok haberine istinaden Bafra İlçe Sağlık Müdürlüğünün kamuoyuna açıklaması

 

2/04/2014 tarih ve 28970 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 35. Maddesinde; “Eczacı odası veya temsilcisi tarafından eczanelerin bulundukları yerlerin özellikleri ve mevcut eczane kapasitesi göz önüne alınarak eczane çalışma saatleri, nöbet tutulup tutulmayacağı, nöbet tutulacak ise nöbet tutulacak günler ve çalışma saatleri ile kaç adet eczanenin nöbetçi kalacağı belirlenir ve bir nöbet listesi hazırlanır. Bu listeler, hizmette aksaklık yaratmayacak şekilde zamanında İlçe ve İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilir. İlçe ve İl Sağlık Müdürlüğünün kabul ve onayı ile uygulamaya konulur.” hükmü bulunmaktadır.

Bafra’da bilindiği üzere 46 Eczane bulunmaktadır. Hafta içi: 08.30 – 18.00, Cumartesi: 08.30 – 14.00 saatleri arasında hizmet vermektedirler. Bu saatler haricinde bir eczane nöbetçi olarak açık kalmaktadır.

Bahse konu 2. Eczanenin nöbete kalması ile ilgili daha önce de görüşmeler yapılmış, bu nüfustaki diğer ilçeler örnek teşkil edecek şekilde araştırılmıştır. Kavak, Havza, Alaçam, Terme, Çarşamba ve Atakum'da Tek Eczane nöbet tutmaktadır.
330 bin nüfusa sahip, sınırlarında 160 Eczaneyi   barındıran  11 Hastanenin hizmet verdiği  İlkadım İlçesinde, İl merkezi olarak toplam 3 Eczane nöbet tutmaktadır.
Nöbetlerde yerel nüfustan daha çok başvuru yapan hasta sayısı önemlidir. 
Saat 22.00 den sonra dolmuş hatlarının çalışmaması hoş görürsünüz ki farklı yerlere müracaat konusudur. 
Meskun mahal dışında bulunan tek Eczanemiz olan Çetinkaya Eczanesi bu sebepten dolayı nöbet listesinde yer almamaktadır.

Bafra’da hizmet veren eczanelerimizin yakın takibi, rutin kontrolleri ve denetimleri ilçe sağlık müdürlüğümüzce  yapılmaktadır. 
Tutulan eczane nöbetleri yukarıda da bahsi geçtiği üzere eczacı odası veya temsilcisi tarafından belirlenir. 
İlçe ve İl sağlık müdürlüğünün onayına sunulur. 
Nöbet hizmeti eczanenin  isteğine  bağlı olmayıp maddi olarak zarar edilse dahi nöbetin  tutulması zorunludur. 
Halkımıza kesintisiz, en iyi sağlık hizmeti vermeye çalışan, tüm sağlık sunucularına teşekkür ediyorum. Daha iyi ne yapabiliriz gayreti içerisinde olan Samsun Eczacılar Odasına ve Bafra Eczacı Oda Temsilciğine duyarlı davranıp, yeni çözüm arayışı içinde oldukları için, aracılığınız ile teşekkür ediyo