19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Karaman, Bafra kaymakamı Cevdet Ertükmen'e ve beraberindeki heyete Salep Tarımı hakkında bilgiler verdi.

19 mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Karaman, Türkiye'de salep orkidesinin üretimini özel izinle 19 mayıs İlçesi'nde gerçekleştirildiğini söyledi.

İÇECEK OLARAKTA TÜKETİLİYOR

Samsun'da 19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği tarafından doğada yabani olarak yetişen ve toplanması yasak olan yabani orkide bitkisi, 2014'te hazırlanan proje kapsamında bakanlık izni ile sökülüp tarlalara fide halinde dikilerek yetiştirilmeye başlandığını söyleyen dernek başkanı Hakkı Karaman, "Yapılan çalışma ile üretim miktarı ve tarım alanı giderek artarken bu yıl 35 dönüm alanda 40 kayıtlı çiftçi tarafından yabani orkide tarımı yapılmaya başlandı. Orkidelerin toprak altındaki yumrularının kurutulmasıyla elde edilen toz halindeki salep dondurma yapımında ham medde olarak kullanılıyor. Ayrıca yine salep olarak süt ile pişirilerek içecek olarak da tüketiliyor" dedi.

Karaman, " Bu sene satmıyoruz tohumluğa çalışıyoruz. Almak isteyenlere' de faturalı olarak veriyoruz. hedefimiz 150- 200 dönüm. inşallah bu 30 dönümü busene 60 dönüme çıkarırsak ilerleyen yıllarda 150-200 dönüme ulaşmaya çalışacağız" ifadelerine yer verdi. Karaman, "Bu bitki her toprakta yetişmiyor. Kumlu, ve yumuşak toprağı seviyor.

Bu nedenle bölgemiz bunun için çok elverişli. Bu bitkinin toprak altındaki yumruları toplandıktan sonra haşlanıp gölgede kurutuluyor ve Öğütülerek toz haline getirildikten sonra pek çok sektörde ham madde olarak değerlendiriliyor." diye konuştu. Karaman, Ekonomik anlamda geri dönüşü çok iyi. salep orkidesinin üretimini gelecek yıllarda daha çok artırmayı düşünüyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin tıbbi aromatik komisyonu onayı ile Samsun'umuza marka oluşmasını onayladı, bununla birlikte tıp sektöründe kullanılmasının da önü açıldı" dedi.

BAFRA ZİRAAT ODASI BAŞKANI TOSUNER

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner , "Bafra Ziraat Odası olarak Ziraat mühendislerinin çalışmalarıyla üretimi gerçekleştirilecek doğal ve tıbbi aromatik bir bitki olan salep orkidesinin Bafra Ovasında markalaşmasını planlıyoruz. Bafra Ziraat mühendislerimiz Yasemin Pala ve Sevilay bostancı önderliğinde üretilecek olan salep orkidesi veriminin çiftçilerimizi de teşvik etmesini ve gelirlerinin artırılmasını hedefliyoruz. Böylece Bafra ovasının tıbbi ve aromatik bitki bünyesinde de verimli topraklara sahip olduğunu kanıtlamış olacağız" İfadelerine yer verdi.