Bafra Haber-Vatandaş Önlemlerin yetersiz olduğunu, sokaklarda ve caddelerde sosyal mesafe konusunda halkın çoğunun maske ve Sosyal mesafeye  uymadığını, ve  bu durumun önümüzdeki günlerde çok sıkıntı çıkaracaklarını söylüyor.

YORUM…..

Bafra’da durumu zaten biliyoruz. Kurallara uymuyoruz; Bunun için de rakamlar endişe veriyor.

Adliye,Emniyet ve Milli Eğitim Müdürlüğünde hasta sayısı aldı başına gidiyor.Bu hastaların Bafra’da kaç kişiye bulaştırdıkları tespit edilemiyor…..

Marketlerde değişen bir şey yok.

Büyük marketlerin yönetimleri girişlerdeki kontrolleri askıya almış gibi,İlk 1.2 gün hes kodu soruldu. Daha sonra bu iş askıya alındı. Marketlerde zaten kontrol hak getire, girişlere konulan dezenfektan kutuları ise nedense hep boş denk geliyor.

Bakalım süreç nereye gidiyor?

Ya kabullendiniz sürü bağışıklığı ile “giden gider kalan sağlar bizimdir” ya da yeni farklı tedbirler getirilebilir.

Çünkü bir an önce müdahale edilmesi gerekiyor günlük vakalar 2 gündür 160-200 bandında seyrediyor..

Lütfen ama lütfen kurallara uyalım!

Sürü bağışıklığı nedir?

Sürü bağışıklığı alt sınırı bir toplumda bağışıklık kazanmış, artık yayılma zincirine katılamayan bireylerin oranı olarak tanımlanır.

Eğer bir toplumdaki bağışıklık kazanmış bireylerin oranı bu alt sınırın üstündeyse, var olan salgın bitecek ve patojenin (hastalık mikrobu) yayılımı kesilmiş olacak.

En basit modelde, sürü bağışıklığı alt sınırı temel çoğalma sayısına (R0; tamamıyla duyarlı bir toplumda enfekte olmuş bir kişiden enfekte olan başka bir kişilerin ortalama sayısı) bağlıdır.

Yüksek ölçüde yayılabilen kızamık gibi bir patojen yüksek bir R0 (12-18) değerine sahip olacaktır ve toplumun yüksek bir oranı sürekli yayılmayı azaltmak için bağışıklık kazanmış olmak zorunda. Şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs 2 (SARS-CoV-2) için, salgınının başlangıcından beri, R0 değerinin 2 ile 3 arasında değiştiği tahmin edilmektedir. Toplum bağışıklığının olmadığını ve tüm bireylerin eşit derecede duyarlı ve bulaştırıcı olduğunu varsayarsak, SARS-CoV-2 için sürü bağışıklığı alt sınırın hiçbir müdahale olmadığında %50 ile %67 arasında değişeceği beklenmektedir.