Başbakan Binali Yıldırım 44 kişinin hayatını kaybettiği 155 kişinin yaralandığı Beşiktaş’daki patlamanın ardından 1 gün milli yas ilan edildiğini açıkladı.Bafra’da Bulunan tüm kurumlar hemen hemen bayrakları yarıya kadar indirdiler.Ancak İki Kurum Bayrakları yarıya kadar indirmedi.

Bafra Verem Savaş Dispanseri ve İlçe Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürlüğünün önünde bulunan bayraklar yarıya kadar indirilmedi.Milli yasta neden bayrağın yarıya kadar indirilmediği vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.



MİLLİ YAS NEDİR?MİLLİ YASDA NEDEN BAYRAKLAR YARIYA KADAR İNDİRİLİR?

MİLLİ YAS NEDİR?

Milli yas veya bir diğer adıyla ulusal yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gündür.  Önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilen ulusal yas, aynı zamanda doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ilan edilebilir. Milli yas ilan edilen günlerde bayrakların yarıya indirilmesi ve eğlence programlarının iptal edilmesi yaygındır.

BAYRAKLAR NEDEN YARIYA İNDİRİLİR?

Milli yaslarda bayrakların yarıya indirilmesi geleneği eski deniz savaşlarına kadar uzanmaktadır. Savaş sonrası yenilen gemi, galip tarafın bayrağını asıyordu. Bunu yapabilmek için de kendi bayrağını yarıya çekerek, üstte yer bırakmak zorundaydı. Hangi ulustan olursa olsun denizde birbirinin yanından geçen gemilerin, geçiş süresince bayraklarını yarıya indirme geleneği, bir saygı ifadesi olarak günümüzde de devam etmektedir.

Ayrıca milli yas günlerinde, önemli devlet adamlarının ölümünde bayraklar yarıya iner. Başka ülkeler de mateme katılmak için bayraklarını yarıya indirebilirler. Milli yasta bayrakların yarıya indirilmesi, uluslararası devletler arası saygının bir göstergesi olarak bir gelenek haline gelmiştir.