Olay, 3 gün önce Bafra’ya bağlı Tepecik Mahallesi’nde meydana geldi.

İddiaya göre, K.L ellerinde yaralar çıktığı gerekçesiyle Bafra Devlet hastanesine gitti. Bafra Devlet  Hastanesinde yapılan kontrollerin ardından K.L Samsun Ondokuz Mayıs Fakülte Hastanesine sevk edildi.

KAN TAHLİLİ YAPILDI

Samsun Ondokuz Mayıs Fakülte Hastanesinde Kan örneği alınan K.L’nin sonuçlarında herhangi bir şarbon tehlikesine rastlanmazken, alınan kan numuneleri kesin sonuç için Ankara’da bulunan Hıfzıssıhha Merkezi’ne de gönderildi.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Tedbir Amaçlı, Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne yazı yazarak olayın araştırılmasını istedi.Olayla ilgili araştırma devam ediyor.

SAMSUN KIRMIZI ET ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI ERDAL DOĞAN,

“Veteriner kontrolünden geçmeyen etleri yemeyin”
Her ihtimale karşı vatandaşların veteriner kontrolünden geçen etleri yemesi gerektiğini söyleyen Erdal Doğan, “Samsun’da bir şarbon vakası söz konusu değil. Şarbon haberi çıkan yer Samsun Tepecik değil, İzmir Tepecik. Samsun’da böyle bir vakaya rastlamadık. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü,Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, bu konularla ilgili çok iyi çalışıyor. Saha çalışması ve aşılama konusunda gayet iyi çalışıyorlar ve sık denetimler uyguluyorlar. Bu vakaların şu anda olmaması, olmayacağı anlamına gelmez. Vatandaşlarımız et alırken dikkatli olacak. Mezbahada kesilen hayvanlar kontrol edilecek. Çünkü bu tür hastalıklı hayvanları sadece veterinerler tespit edebiliyor. Dolayısıyla veteriner kontrolünden geçmeyen hiçbir etin tüketilmemesi gerekiyor” dedi.

“Samsun’da şarbon vakası yok”
Samsun’da şarbon vakasının yaşanmadığının altını çizen Doğan, şunları söyledi:
“Şarbon hastalığına sadece Brezilya ya da Uruguay’dan getirilen hayvanlarda rastlanılmaz. Türkiye’deki hayvanlarda da bu hastalığa rastlanılabilir. Şarbonlu hayvan kesildiği ya da öldüğü yerde biten ot, 2030 sene şarbonlu olarak biter diye biliyoruz. Şarbon virüsü en dayanıklı virüslerden biridir. Bunu sadece yurt dışından gelen hayvanlara bağlamak doğru değildir. Demek ki dışarıdan gelen hayvanların karantinası ve kontrolleri doğru olarak yapılamadı. Şarbon, ottan veya samandan geçmiş olabilir. Kesilen bir hayvanın yarasından bulaşabilir. Bize, ilgililer tarafından nefes alma yöntemiyle şarbonun geçmeyeceği söylendi. Şu anda şarbonlu hayvana rastlamadık. Bir şarbon tehlikesi de yok. Yetkililer Samsun’da çok güzel bir şekilde aşılama ve saha araştırması yapıyor. Türkiye’de hayvan hastalıklarıyla ilgili mücadele konusunda en iyi illerden bir tanesi Samsun olarak kabul ediliyor.”