Yeni tip koronavirüsün ilk kez Hindistan’da görülen Delta Plus varyantının yarattığı panik giderek büyüyor.

Türkiye genelinde olduğu gibi Bafra'da da tablo oldukça değişken. Bir süre önce günlük 2'lere kadar düşen günlük vaka sayısı son günlerde 12’nin altına inmiyor, bazı günler ise 20’nin üzerine çıkıyor.

BAFRA’DA 6 KİŞİDE DELTA VERYANTI GÖZÜKTÜ

08-07-2021 Perşembe günü Bafra’da 12 Kişi’de korona tespit edildi.Tespit edilen 12 Kişinin 6’sında Delta veryantı gözüktüğü 2 kişi de ise Afrika veryantı gözüktüğü ifade edildi.

YETKİLİLER UYARIYOR
Korona haritasında üzerini renklerin kapladığı ilimizde vaka artışının birinci nedeni ise düğün, nikah, nişan, taziye gibi toplulukların oluştuğu ortamlar. Bafra’lı yetkililer şehirde son dönemde maske, mesafe ve hijyen kurallarına yeteri kadar uyulmadığından söz ederek,"Eğer dikkat etmezsek bu sayılar çok daha yükselir" diyor.

DELTA PLUS NEDİR?

Koronavirüsün en tehlikeli varyantlarından olan delta mutasyonunun da mutasyona uğramasıyla birlikte ortaya çıkan yeni varyant “delta plus” adını almıştı. Kısaca uzmanlar mutasyonun mutasyonu şeklinde ifade ediyorlar.

Daha hızlı bulaşıcı özelliği sahip olması nedeniyle risk teşkil eden delta plus aynı zamanda aşının etkinlik oranını azaltan varyantlar arasında yer alıyor. Antikor tedavisine karşı daha dirençli olduğu için endişe verici varyantlar arasında kabul ediliyor. İngiltere’de vaka sayılarının hızlı bir şekilde artışında delta ve delta plus varyantının etkili olduğu biliniyor.

Mutasyona uğradığı düşünülen bir varyantın daha kolay ve hızlı bulaşma, daha ağır seyreden hastalık ve antikora karşı gösterdiği direnç gibi kriterlerden en az birini yerine getirdiğine kanıt bulunabilirse "endişe varyantı” olarak sınıflandırılıyor.