Törende konuşan Samsun valisi İbrahim Şahin, “kadın girişimcileri her alanda sürekli destekleyeceklerinin sözünü verdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü arasında başlatılan Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı kapsamında Samsun dahil 16 İl’de başlatılan “Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor” projesinde 32 saatlik uygulamalı girişimcilik eğitimlerini tamamlayan 18-40 yaş arası kadın girişimciler düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Projeye katılan kadın girişimcilere iş fikri geliştirme ve yaratıcılık, işletme kavramı, mali ve hukuki sorumluluklar, iş planı hazırlama, pazarlama ve satış, yönetim ve organizasyon ile finansal planlama konularında eğitimler veridi. Eğitimlerini tamamlayan kadın girişimler KOSGEP ve İŞKUR tarafından verilecek desteklerle kendi iş yerlerini kurarak ticaret hayatına atılma imkanı bulacaklar. Ayrıca KOSGEP’ten 50 bin TL hibe, 100 bin Tl’de geri ödemeli faizsiz kredi desteğini projelerini sunarak elde edebilecekler.

Bafra Öğretmenevi konferans salonunda düzenlenen törene Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyük Şehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, AK Parti Bafra İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven Bafra TSO Başkanı Göksel Başar, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, daire müdürleri, kurum amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda bayan girişimci katıldı.

ÜRETİME KADIN ELİ DEĞMELİ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende açılış konuşmasını yapan Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, “Bafra Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan bir ilçemizdir. Bafra Ovasını Türkiye genelinde ilk sıralamanın içerisine sokma gayretindeyiz. Amacımız tarım yatağı olan bölgemizde özellikle kadınlarımızı üretime teşvik ederek tarımsal üretimi arttırmak ve böylelikle hem bölge hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlayıp aynı zamanda da istihdamı arttırmaktır. Üretime kesinlikle kadın eli değmelidir.” Dedi.

KADINLARIN GİRİŞİMCİ RUHU ÖNEMLİ

Türkiye’de kadın girişimci oranını yeteri kadar yükselmediğini ifade eden Samsun Büyük Şehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Bir Ülkenin kalkınmasında nüfusun yarısını oluşturan kadınlar için, evde otursun, ticarette ne işi var, çocukları büyütsün, diyen zihniyet artık geride kaldı. Bafra Ovası 120 bin hektarlık Türkiye’nin en büyük Kızılırmak nehrinin bağışladığı mümbit bir alüvyonlu toprak ovası bu ova hem sulanabilir bir ova olmaktan öteye aynı zamanda çok düzenli ve planlı yapılmış bir ovadır. Böyle bir yerde tarımda hanımlarımızın girişimcilik ruhu çok önemli. Biz girişimci hanımlara elimizden gelen desteği vermeye her zaman hazırız.” Diye konuştu.

KADIN GİRİŞİMCİLERE DESTEK SÖZÜ

Kadın girişimciliğini arttırmayı amaçlayan bu tarz faaliyetlerin bölge ve Türkiye için çok önemli olduğu vurgulayan Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Ülkemizin yarı nüfusunu erkekler diğer yarısını da kadınlar oluşturuyor. Sadece erkekler çalışsın kadınlar hiçbir iş yapmasın derseniz Ülkeyi yarım güçte yarı kapasiteyle çalıştırmış oluruz. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Hem erkeklerin hem de kadınların yapabileceği sayısız iş dalları var. Samsun çok şanslı bir bölgeye yerleşmiş bir tarafta Yeşilırmağın suladığı Çarşamba ovası diğer tarafta Kızılırmağın suladığı Bafra ovası. Tabiat Anadolu’nun en verimli topraklarını suyuyla birlikte getirip bize sunuyor burada tarımın en alasını yapalım diye. Bu nedenle kadın girişimcilerimizi tarımsal alanda destekleyip geliştireceğiz. Kadın girişimcilerimiz sizler yeter ki çalışın bizler sizi sürekli destekleyeceğiz bundan şüpheniz olmasın.” Dedi.