Bafra ilçesinde yaşar doğu caddesi beş yol mevkinde yaklaşık 1973 yılından itibaren soba İmalatı ile uğraşan soba ustası Fetih Koç (72) her sene olduğu gibi bu yıl da şu günler de havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlarımızın asla vazgeçemedikleri soba ile ısınma alışkanlığından dolayı bu sene de sobalarını erken alıp evlerinde erkenden yani kara kış kapıya dayanmadan kurmaya başladılar.

"HALEN SOBA KULLANIMI DEVAM EDİYOR"

İlçemize yaklaşık 4-5 yıl önce gelen Doğal Gaza rağmen bu alışkanlıklarından hiçbir zaman vazgeçmeyen bazı vatandaşlarımız dedelerinden,atalarından ve büyüklerinde gördükleri örf ve adetlerini hale devam ettirerek soba ile ısınmak için soba kullanma alışkanlığını bırakmadılar.Tabi ki Doğal Gazın ilçemize ilk geldiğinde vatandaşların çoğu şehir merkez içinde olan vatandaşlarımızın çoğu soba yerine doğal gazı tercih etmişlerdi.Bu da ister istemez soba satışlarımızı fazlasıyla etkilemişti , o yüzdendir ki satışlarımız % 55 ve % 65 azalmasına rağmen özellikle doğal gazı ulaşmadığı yüksek mahaller ve azda olsa şehir merkezinden soba ile ısınmayı bırakmayan vatandaşlarımız kış hazırlıklarını yapıyorlar.

" Ekonomi Krizden Dolayı Soba Fiyatları Arttı "

Ama yüksek gelen faturalar sonucunda doğal gaz kullanımından tekrar sobaya dönüş oldu.Bu yıl da onun yoğunluğunu yaşıyoruz.Soba satışlarımızı özellikle ilçemizin uzak ile yakın mahallerinden ve şehir içindeki vatandaşlarımız ısınmak için sobayı kullanıyorlar.Soba fiyatlarımızı da geçen yıldaki fiyatlara göre biraz pahalandı, çünkü yaşanan ekonomik kiriz nedeniyle gelen zamlar yüzünden bizde soba çeşitlerimize bu yıl için zam yapmak zorunda kaldık.Yani vatandaşlarımızın cebinden ve bütçesinden bu yıl maalesef fazla para çıkacak. Bu yıl ki soba fiyatlarımız ise;Kovalı uyuyan soba 100 TL, 150 tl ile 550 tl arası,Döküm Sobalar ise 1 BİN tl ile 2 BİN TL arası ve Kovalı Uyuyan Kuzineler fiyatı ise 300 tl ile 600 tl arasında satılıyor.Soba kovaları ile ızgarası birlikte 25 ile 30 tl, soba boruları ise 10 tl,soba altlığı ise kalitesine göre 50 tl ile 100 tl arasında fiyatlanıyor. Vatandaşlarımızın en çok tercih her zaman ki gibi Kovalı Kuzine sobalarını tercih ediyorlar, sebebi de üzerinde hem yemelerini, köy ekmeği,yağlı, börek ve fırında balık yapıp pişiriyorlar, yani çok kullanışlı olduğu seçiyorlar.Bazı Vatandaşlarımız bütçeleri yeni soba almaya yetmediği için eski sobalarını kullanmak için bizlere tamir ettiriyorlar.

"İlerleyen Yıllarda Aşık Olduğum Mesleğimi Mirasım Olarak Oğluma Bırakacağım"

Koç,ben gerçekten 1973 yılından beri işime aşığım ve severek yapıyorum. İnşallah sağlığım el verdikçe vatandaşa örnek olarak hizmet etmeye devam edeceğim tabi ki belirli bir yaştan sonra yanımda yetiştirmiş olduğum bu baba mesleği olan Soba imalatı işimi bir süre sonra nasıl biz atalarımız, dedelerimiz ve büyüklerimiz bize bu ölmeyen mesleği bıraktıysa ben de oğluma bırakacağım dedi.

"Ben Sobadan Memnunum "

Evine soba alan Salih Öztürk (72) adlı vatandaş ise bizler atalarımızdan,dedelerimizden ve büyüklerimizden gördüğümüz alışkanlıkları ve soba kültürünü devam ettiriyoruz.Sobanın verdiği sıcaklık bambaşka.Doğal gaza rağmen bu yıl da sobamızı yenileyip kullanmaya devam ediyorum. Kara kış tam bastırmadan sobamızı ,kovasını, borusu ve soba altlığını aldık.İnşallah bu sene de sobamızın üzerinde kestanemizi,ıhlamur çayımızı,fındığımızı ve yemeğimizi eksik etmeyeceğiz bundan daha güzeli var mı. Tabi ki de doğal gaz kullanan arkadaşlarımız da var ama gerçekten sobanın özlemini çekiyorlar.Doğal gazı rahatlığı temiz olması, sobanın da zorluğu oluyor tabi ki onu kurmak, doldurmak daha sonra dökmek zor oluyor ama yine bu sıkıntıları katlanmaya değiyor.Onlar da diyor sobanın yeri ayrı,doğal gazın yeri ayrı.Bazı arkadaşlarımız ise doğal gaz fazla ısıtmadığında dolayı evin başka odasına soba kurup çok soğuklarda fatura fazla gelmesin diye soba kuruyorlar. Ben soba kullanmaktan memnunum ve sağlığım el verdikçe kullanmaya devam edeceğim. ‘’dedi