Samsun'un en önemli tarım ovalarından biri olan Bafra Ovasına, Meyve Sebze Hali yapılacak olması ile ilgili bir açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Çobancı, ovanın betonlaşma tehdidi altında olduğunu söyledi.

YAPILACAK HAL OVANIN İÇİNDE

Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Çobancı, Büyükşehir Belediyesinin Bafra ilçesi Türbe mahallesinde 16 adet parselde toplam 18 bin 867 hektarlık alanda, meyve sebze hali yapımı ile ilgili imar planının, 'Tarım Dışı Kullanım İzni' alınması için Toprak Koruma Kuruluna gönderildiğini belirterek, "Toprak Koruma Kurulu bu imar planını 26.06.2021 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda görüşerek, sebze meyve halinin yapılacağı ova içinde ki alana 'Tarım Dışı Kullanım' izni verdi. Meyve ve Sebze hali yapılması düşünülen alan, Bafra Ovası Koruma alanı içerisinde kalmaktadır. Ayrıca bu alan DSİ sulama sahasın içerisinde kalan, 1'inci sınıf mutlak tarım arazisidir. Talep edilen alanın bu özellikleri nedeni ile Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanlığımızca alternatif alan araştırılması yapılmadan Büyük Ova Koruma sahası içerisinde kalan meyve-sebze hali, sahanın tarım dışı kullanılmasını uygun görmeyerek toplantı tutanağına şerh düşmüştür" dedi.

KARAR İPTAL EDİLMELİ

Samsun İli Toprak Koruma Kurulu'nun Bafra ilçesi meyve-sebze- hali yerinin tarım dışı amaçlı kullanılmasında kamu yararı olduğu, alternatif alan bulunmadığı ve ulaşım kolaylığı gibi nedenler göstererek, Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TEMA Temsilcisinin karşı oylarına rağmen oy çokluğu ile meyve-sebze hali yerinin, tarım dışı amaçlı kullanılmasına izin verdiğini kaydeden Hasan Çobancı, bu kararın iptal edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

YAPILMASINA KARŞIYIZ

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Çobancı, Meyve Sebze Hali ile ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirdi.

"Bafra ilçesi meyve sebze hali yapımı düşünülen Türbe Mahallesinde 18,8673 hektar alanın tarım dışı kullanım izni şu an itibariyle Bakanlık incelesi aşamasındadır. Bakanlık yapmakta olduğu incelemede, 5403 sayılı kanunun özünü oluşturan Nitelikli Tarım Arazilerinin ve Büyük Ovaların Korunmasını gözeterek Toprak Koruma Kurulunun meyve-sebze hali için vermiş olduğu tarım dışı kullanım izni kararını iptal etmesi gerekmektedir. Bafra Ovası Koruma sahası içerisinde yapılması düşünülen meyve-sebze halinin yapılmasına karşıyız. Toprak Koruma Kurulunun almış olduğu kararının onaylanması, ovanın tarımsal niteliğini bozacağı gibi, gelecekte benzer yatırımlara emsal teşkil edecek ve Bafra Ovasının hızla yapılaşma ve betonlaşma tehdidi ile karşı karşıya kalmasına neden olacaktır.