İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, pazartesiden itibaren yeni tip sürücü belgelerinin nüfus müdürlüklerinden randevu alınarak yeni nesil kimlik kartlarına yükleneceğini açıkladı.

Çipli kimlik kartlarında Pazartesi gününden itibaren yeni dönem başlıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı son dakika açıklamasında önemli bir düzenlemeyi aktardı. Bakan Soylu yaptığı açıklamada, ehliyet bilgilerinin çipli kimlik kartları ile birleştirilmesi projesinin Pazartesi gününden itibaren başlayacağını bildirdi.

Aksaray Genç Mucidler Bilim ve Sanat Derneği tarafından yürütülen "Gelecek Evinde Şekillenecek" projesinin online açılışına katılan Bakan Soylu, burada önemli açıklamalarda bulundu.

Yeni çipli kimliklerle ilgili açıklamada bulunan Bakan Soylu, "Pazartesi gününden itibaren Allah nasip ederse başlatıyoruz. Ehliyeti kimliğimizin içerisine yüklüyoruz. Yani vatandaşımız artık hem ehliyetini hem kimliğini taşımak zorunda kalmayacak. Bizim polislerimiz de denetleme yaparken 'ehliyetin yoksa sana ceza yazarım' demeyecek. Cebimizde artık çok kart olmayacak. Becerebilirsek e-imzayı, banka kartlarını, SGK ve sağlık bilgilerini de bunun içerisine koyacağız. İçerisinde parmak izinin olduğu, biyometrik resimlerin olduğu bir kartı sağlayacak yüksek kabiliyete sahibiz." dedi.

112 ACİL ÇAĞRI MERKEZLERİ

Acil çağrı numaralarının tek başlık altında toplanacağını söyleyen Bakan Soylu, bu sistemin 45 ilde hayata geçirildiğini, 2021 Haziran ayında ise tüm Türkiye genelinde bu sisteme geçileceğini söyledi. Göreve geldiğinde e-Devlet sistemi üzerinden 51 hizmet verildiğini aktaran Soylu, bugün bu rakamın 435'e yükseldiğinin altını çizdi.

Soylu, İçişleri Bakanlığı olarak daha önce vatandaştan çeşitli işlemler için 2857 belge istenildiğini hatırlatarak, yaklaşık 3 yıl içinde yürütülen çalışmalarla artık bu belgelerden 2020'sinin istenilmediğini, diğer belgelerin de e-Devlet üzerine taşınması için çalışmaların sürdüğünü aktardı.

OLAĞANÜSÜT MEKANİZMA

"Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı" adıyla bir merkez de kurulduğunu ve birkaç ay içinde çalışmalarına başlayacağını bildiren Soylu, "Türkiye'nin bütün lokasyonlarını, bütün kameralarını, asayişini ve trafiğini bağladığınız ve hakikaten buradan da Cumhurbaşkanlığındaki ilgili birime aktarabileceğimiz olağanüstü bir mekanizmayı ortaya koyuyoruz. İnşallah o da tamamlanmış ve bitmiş olacak." diye konuştu.

YENİ KİMLİK ALMAK İÇİN SON TARİH

Eski kimliğini değiştirmeyenlerin 2023 'e kadar kimliğini değiştirmesi gerekiyor.