Banka müşterisi olup para iadesi isteyen herkes yararlanabiliyor. Karmaşık bir süreç gerektirdiği düşüncesiyle birçok kişi tarafından önemsenmeyen kredi kartı yıllık aidatları talep edilmesi durumunda ödeniyor. Yıllık aidatların yüksek olduğunu düşünen kart sahipleri, yıllık ortalama 100 TL tutarındaki paraları geri ödenmesi talebinde bulunarak bankalardan alabiliyor.

Günümüzde hemen herkesin en az bir bankaya ait kredi kartına sahip olması, ülkemizi kredi kartı kullanımında Avrupa’da en üst sıralara taşımış bulunuyor. Alışverişlerde taksit yapma imkânının yanı sıra nakit ihtiyaçlarında da anlık çözüm üreten banka kartları, sağladığı avantajların yanı sıra bazı dezavantajlara da sahip bulunuyor. Tüketiciler kredi kartı kullanım faizlerinin yüksekliğinin yanı sıra, yıllık aidatlardan sıklıkla şikâyet ediyor. Kart aidatlarından yılda yaklaşık 6,5 milyar TL kazanç sağlayan bankalardan kart aidatını geri alabilmek mümkün olabiliyor.

Kart Aidatları Nasıl Geri Alınır?

Kredi kartı aidatı bankalar tarafından müşteri hesaplarından yılda bir kez düzenli olarak tahsil edilmektedir. Kart sahipleri tarafından şikâyet konusu olan kart aidatlarının geri alınması zorlu bir süreç olarak görülse de, kararlı bir tutum sergilendiğinde ödemelerin geri alınabilmesi mümkün olabiliyor. Bu tür durumlarda kredi kartını kapatmaya yönelik bir hamlede bulunmak, müşteri kaybetme kaygısıyla aidatın geri ödenmesiyle sonuçlanabiliyor. Ancak kredi kartı aidat iadesi konusunda anlaşma sağlanamaması halinde bankadan tutarın iade edilemeyeceğine dair bir belge talep etmek gerekiyor. Kart sahibi bu belgeyi aldıktan sonra e-devlet üzerinden ‘’TBB BİREYSEL MÜŞTERİ HAKEM HEYETİ’’ metnini girerek kredi kartı aidat talebini resmi olarak oluşturmak gerekiyor.

Kredi kartı aidatlarını alabilmek için bir diğer yöntem ise, tüketici hakem heyeti üzerinden talepte bulunmak. Kart sahipleri kaymakamlık ve valilik binalarında bulunan hakem heyetlerine yazılı başvuruda bulunarak kart aidatlarının iadesini talep edebiliyor. Bu tür başvurular sırasında şikayet sahibinin elinde kart aidatı kesintisine dair bir dekont bulunması gerekiyor. Hakem heyeti ortalama 15 gün süre içerisinde bankaya bildirimde bulunarak aidatın ödenmesi talebinde bulunuyor. Bankalar da bu talebi aldıktan sonraki 15 gün içerisinde hakeme heyetinin başvurusunu değerlendirerek müşteriden kesilen kart aidatı tutarını geri ödüyor.