Karayolları, il özel idareleri ve belediyeler de her yıl solüsyon ürünleri alımı için kaynak ayırıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi de bu harcamayı en aza indirmek için atıl vaziyette duran biyodizel tesisini solüsyon fabrikasına dönüştürdü. Yapılan akıllı yatırımla yılda 1 milyon TL kar elde edilecek.

     Derebahçe mahallesinde kurulu bulunan Makine İkmal Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı bünyesindeki atıl duran biyodizel tesisi binasını fabrikaya dönüştüren Samsun Büyükşehir Belediyesi, artık solüsyonu kendisi üretecek. Küçük eklentilerle fabrika haline getirilen tesiste yapılacak üretimle soğuk ve karlı havalarda yollardaki donma ve buzlanmaya karşı etkili olan solüsyon, karla mücadele maliyetini önemli oranda düşürecek.

                                      TUZA GÖRE 6 KAT ETKİLİ

    Geçen yıl solüsyon için 750 bin TL ödeyen Büyükşehir Belediyesi, ham madde için de 250 bin TL ödeme yapmıştı. Fabrikanın üretime geçmesiyle belediye, her yıl 1milyon TL kâr elde etmiş olacak. Fabrika, ful kapasite ile çalıştığında günlük 100 ton solüsyon üretebilecek. Üretimi yapıldığı için tuza göre 4’te bir oranında ucuza mal edilecek donmaya karşı etkili ve buz çözücü ‘Kalsiyum Asetat’ adı verilen solüsyon, tuza göre 6 kat daha uzun süre fayda sağlıyor.

                                    -45 DERECEYE KADAR DAYANIKLI

     Kireçteki kalsiyum karbonatın asitler aracılığı ile parçalanarak, elde edilen ürünün stabil hale getirilmesiyle hazırlanan solüsyonun çevreye hiçbir zararı bulunmayıp,  bitkileri donmaya karşı koruyabiliyor. Yapılan bilimsel analizlere göre karlı havalarda buzlanmayı çözmek amacıyla yollara serpilen tuza göre solüsyon çok daha fazla yarar sağlıyor. Tuz en fazla -10 dereceye kadar etkili olurken, solüsyon ise donma derecesi ve buzlanma derecesini -45 dereceye kadar düşürüyor. Etki süresi bakımından tuz 8 saat, solüsyon ise 48 saat dayanabiliyor. Ayrıca tuza göre yollara dökülmesi daha kolay olan solüsyon, asfaltı ise bozmuyor.

                                                          KÂRLI BİR YATIRIM

     Solüsyon fabrikası yatırımıyla ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal ve Bakım Onarım Daire Başkanı Mehmet Ekmekçi, kent ekonomisi için son derece yerinde ve faydalı bir yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin her zaman olduğu gibi bu kez de az maliyetle çok faydalı bir projeye imza attığını ifade eden Ekmekçi,  ''650 bin nüfuslu şehrimizde, metropol ilçelerimizde ve sorumluluğu bize ait olan taşıt ve insan yoğunluğunun fazla olduğu güzergahlarda donmayı, buzlanmayı, kaymayı engellemek için her yıl solüsyon uygulaması yapıyoruz.  Geçen sene solüsyona 750 bin TL gibi bir ücret ödemiştik. Ham madde için 250 bin TL ayırmıştık. Kaynaklarımızı israf etmeme adına kendi solüsyonumuzu üretmeye karar verdik. Şantiyemizde atıl vaziyette bulunan bir biyodizel tesisimiz vardı. Bu tesise küçük eklentilerle yok denecek bir maliyetle solüsyon fabrikasına çevirdik.'' bilgisini verdi. 

                                       RESMİ KURUMLARA DA VERECEĞİZ

     Karla mücadele çalışmaları kapsamında buzlanmaya karşı sadece ham madde parası vereceklerinin altını çizen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt ise ''Bu yatırımı ile sadece ham maddesine para vererek maliyetlerimizi düşürüyoruz. Solüsyon için kullanacağımız suyu sondaj sularından alacağız. Orada artık standartlara uygun olarak kendi solüsyonumuzu üreteceğiz. İsteyen kurumlar olursa onlara da bedeli mukabilinde solüsyon vereceğiz. Şuan 500 bin TL kardayız. Geçen yıllarda bütçe imkanlarından dolayı atmamız gerekenden az solüsyon attık. Artık öyle olmayacak. Yaptığımız çalışmalarla geçen yıllara göre 1 milyon TL toplamda kar etmeyi planlıyoruz. '' ifadelerini kullandı.