Hiçbir sosyal güvencesi, kimsesi olmayan ve aylık geliri düşük olanlara, devlet tarafından 65 yaş aylığı adı altında maaş bağlanıyor. Maaşlar Mart, Haziran, Eylül, Aralık dönemleri olmak üzere üç ayda bir yatırılıyor. Daha önce üç ayda bir 798 lira olarak ödenen 65 yaş aylığı, torba yasa ile 1500 liraya çıkarılmıştı.

AYLIK 517.40 LİRA OLACAK

65 yaş aylığına 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere bir zam daha geldi. 2022 sayılı yasaya göre; 65 yaş aylıkları memur maaş katsayısına göre belirleniyor. Bu katsayı, 1 Temmuz itibarıyla 0.11794 oldu. Yani yüzde 8.65 oranında arttı. Buna göre yapılan hesaplamayla yeni muhtaç yaşlı maaşı aylık 517.40 lira olacak. Yani 3 aylık tutar 1551 liraya çıktı. 1 Eylül itibarıyla da bu maaş, her ay ödenmeye başlayacak.

ARANAN ŞARTLAR NELER?

65 yaş aylığı alabilmek için 3 şart bulunuyor: ‘Yaş’, ‘gelir’ ve ‘sosyal güvence’. İlk şart, 65 yaşını doldurmuş olmak. İkincisi hiçbir sosyal güvencenin bulunmaması. Yani emekli olan, SGK’dan dul veya yetim aylığı alan, bir işte çalışanlar 65 yaş aylığı alamıyor. Bunun yanında, nafaka alan kişiler de 65 yaş aylığından yararlanamıyor.

DAHA ÇOK KİŞİ ALACAK

Gelir hesabında daha önceden hane içindeki herkesin gelirine bakılıyordu. Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 65 yaş aylığı bağlanmasına yönelik düzenlemeyi değiştirdi. Artık 65 yaş aylığı bağlanacak kişinin, sadece kendisi ile eşinin geliri dikkate alınıyor. Bu yıl itibarıyla kişi başına düşen aylık gelir 484 liranın altında olanlara aylık bağlanacak. Başvuru kaymakamlıklardaki ‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılıyor. Başvuru 1 ay içinde sonuçlandırılıyor.

MAAŞ NE ZAMAN KESİLİR?

Kişi başına geliri 484 liranın üzerinde olanların, 65 yaş aylıkları da gelirin arttığı aydan itibaren kesilir. Örneğin 900 lira geliri olan ailede, eşlerden biri öldüyse kişi başına gelir 483 liranın üzerine çıkacağı için, bu durumun yazıyla bildirilmesi gerekir. 65 yaş aylığı alırken nafaka bağlananların da aylıkları kesilir.