Başbakanlığa bağlı olan Vakıflar Genel Müdürlüğü, % 40’ın üzerinde engeli olan, sosyal bir güvenceden yararlanmayan engelliler ile anne babasını kaybedip bakıma muhtaç olan çocuklara maaş bağlıyor. Buradan da çıkan anlam şu ki engelli ve muhtaçların aylık almak için çalacakları tek kapı SGK değil. Muhtaç aylığı almak için sadece bir form doldurmak gerekiyor. Ancak engellilerin sağlık özür derecesini gösterir bir rapor sunmaları icap ediyor. Başvurulan kurumun internet sitesinden yapılabildiği gibi beraberinde posta yoluyla ya da şahsen yapılacak. Üç ay içerisinde raporların sunulması durumunda aylıkların toptan ödenmesi de mümkün olacak.

Ayrıca maddi yetersizlik içerisinde olan ailelere ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri için de eğitim yardımı yapılması gündemde. Muhtaçlık aylığı almış olsa da ya da kamu koruması altında olup burs alıyor ise eğitim yardımı alamayacak. Bunun için de eğitim öğretim yılı başlangıcından itibaren 1 ay içerisinde öğrenci belgesi ve istenilen formu doldurması yetecek. Peki eğitim yardımının koşulları ne olmalı

Öğrenci muhtaç aylığı almıyor olmalı ve sosyal güvencesi olmadığı gibi herhangi bir geliri ya da maaşı olmayacak. Kanun çerçevesinde veya herhangi bir mahkeme kararı ili devlet bakımı altına alınmış olması da gerekecek. Gelir getirici taşınır veya taşınmaz bir malı olmamalı veya geliri olanların bu gelir tutarı 556 lirayı aşmamalı. Aynı aileden tek kişi eğitim yardımı alabilecek.