Avrupa İşletmeler Meclisi (EPE), her iki yılda bir Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği(EUROCHAMBRES) tarafından organize edilmektedir.

Etkinliğin ilk versiyonuEUROCHAMBRES’in 50. Yıl Dönümü dolayısıyla 14 Ekim 2008’de başlatılmıştır.

Avrupa İşletmeler Meclisi Kavramı Avrupa Kurumları ile ekonomik büyümenin temel aktörleri ve girişimciler arasında demokratik bir uçurum olduğu ve sonuç olarak Avrupalı yasa koyucuların, girişimcilerin kaygılarını yeterince dikkate almadığı düşüncesinden kaynaklanmıştır.

Öte Yandan, işletmeler, Avrupa Birliğinin rol ve işleyişine ve kurumun kararlarının kendi faaliyetleri kapsamında ne gibi önemli sonuçlar doğuracağından büyük ölçüde haberdar değildir.

Avrupa İşletmeler Meclisi bir Meclis oturumunu yeniden yaratıyor ve sözü Avrupa girişimcilerine veriyor. Bu durum, Ticaret ve Sanayi Odalarının temsilcilikleri ve yapılarıyla ‘Ekonomik demokrasiyi’ vurgulanmaktadır.

EUROCHAMBRES’a üye ülkelerin tüm ulusal odalarında EPE Ulusal Koordinatörleri görevlendirilmiştir. Koordinatörler, işletmeleri etkinliğe dahil etme, farkındalık yaratma ve araştırmalara hazırlanmalarına yardımcı olma konusunda görevlidir. Bu işletmeler daha sonra Avrupa’daki KOBİ’lerin durumu hakkında geri bildirim ve veri toplamak amacıyla EUROCHAMBRES için ‘kalıcı bir örnek’ oluşturacaklardır. Avrupa işletmeler meclisi her iki yılda bir toplanır.

Avrupa İşletmeler Meclisi Üyeleri Avrupa Parlamentosunda toplanır. Avrupa İşletmeler Meclisi, her üye devleti Avrupa Parlamentosunda temsil etmektedir.

Avrupa İşletmeler Meclisi Toplantısında Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu, AB dönem Başkanlığı ve EUROCHAMBRES tarafından öne sürülmüş, 4 farklı alanı ilgilendiren konular, 2018’in siyasi önem sırasında göre tartışılacaktır. Her tartışmanın sonunda, bir oylama oturumu olacak, EPE  (Avrupa İşletmeler Meclisi) üyeleri görüşlerini ifade etme imkanlarına sahip olacaktır. Bu fikir alışverişi ile EUROCHAMBRES komitelerindeki tartışmalar sonucu spesifik çözüm önerileri ortaya çakacaktır.