Bektaş, Kandilli Rasathanesi’nin son verilerine göre Aralık ayında Trabzon’da 4 ayrı deprem olduğunu hatırlatarak, “Uluslararası biliminde kanıtlamış olduğu Karadeniz fay hattı harekete geçiyor” diye konuştu.

Doğu Karadeniz’in büyük bir risk altına olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bektaş, “Hatırlanacağı üzere Batı Karadeniz’de yer alan Bartın ilimiz 1968’de 6,5 büyüklüğünde bir depremle sarsılmıştır. Aynı büyüklükteki depremi Doğu Karadeniz’in de yaşayacağını söyleyebilirim. Hatta Trabzon, Rize ve çevre iller 7,5 şiddetinde depreme hazır olmaları gerekiyor” dedi.

Sözlerine şöyle devam eden Bektaş, “Karadeniz fay hattı bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Bunun doğruluğunu kimse yok sayamaz. Deprem riski Trabzon’da 0,2’yse Rize’de 0,3’e çıkıyor. Karadeniz fay hatlarının uzunluğu dikkate alındığı zaman felaketin büyüklüğü gözler önüne serilecektir. Doğu Karadeniz, risk altındadır” diye konuştu.

Prof. Dr. Osman Bektaş , Karadeniz de Kuzey Anadolu fay hattı dışında deniz içinde bir başka fay hattı bulunduğunu savunarak , Son 50 yıllık deprem kayıtlarına bakarak Karadeniz de sahile paralel uzanan sismik hat olduğunu duyurmuştu.

İnşaat Mühendisleri Odası Birliği Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü

Şube Başkanı Cevat Öncü yaptığı yazılı açıklamada, depremin bir doğa olayı olduğunu, afetin ise çoğu zaman insan tarafından meydana getirildiğini bu nedenle afetin bir kader olmadığını aktardı.

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın dünyanın en tehlikeli faylarından birisi olduğuna dikkat çeken Öncü, hattın Samsun merkezine 55 kilometre mesafede güneyde bulunduğunu, sınıflandırmaya göre, Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçelerinin birinci, kent merkezinin ikinci, Alaçam, Bafra, Terme ile Çarşamba ovalarının ise üçüncü derece deprem bölgeleri olarak gösterildiğini kaydetti.

Öncü, "26 Kasım 1943 yılında Ladik merkezli 7,2 şiddetindeki deprem Samsun ve çevresine büyük zarar verdi. Bu deprem baz alınarak yapılan çalışmada fay hattı, Samsun ve çevresi için en önemli kırık hatlarından biri olarak gösteriliyor." ifadelerini kullandı.

7.5 Büyüklüğünde Olabilir!

İTÜ Avrasya Yerbilimleri Enstitü yanı sıra İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür,İ.Ü. Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu İ.Ü. Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener gibi yer bilimci uzmanların ortak görüşü Karadeniz fay hattında büyük dermem riskinin olduğu yönünde..

1944 yılında yaşanan büyük Bolu-Gerede ve yine 1943 yılında yaşanan Tosya-Ladik büyük depremlerin Ömürlerini tamamladığı ve tekrar büyük depremler yaşanabileceğine dikkat çeken uzmanlar tedbirlerin alınmasını istiyor..

EN AKTİF FAY

Dünyanın en aktif ve en önemli kırık hatları arasında yer alan         Karadeniz Fay Hattı’nın uzunluğu yaklaşık 1200 km dir; genişliği ise 100 m ile 10 km arasında değişir.

BRT HABER MEDYA GRUBU