Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, TÜYAP Tarım Fuarında, hükümete milli tohum üretilmesi çağrısı yaparak, tarım politikalarını eleştirdi.

Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, açılışı dün yapılan TÜYAP 3'üncü Tarım Fuarında yaptığı konuşmada, milli tohum üretilmesi çağrısı yaptı. Kemal Zeybek, konuşmasında Türkiye'de 15 yıl önce 26 milyon 500 bin hektar ekili arazi bulunduğunu şuan ise ekili arazilerin 23 milyon düzeyinde olduğuna dikkati çekerek, "Ayçiçeği tohumunu çiftçilerimiz 70 liradan alıyor. Bir kilo tohumun alışı 70 TL. 70 TL'ye üreten satan firma yabancı firmalar nerede ekim yapıyorlar, nerede yetiştiriyorlar benim ülkemde. Konya bölgesinde bize ayçiçeği tohumunu üretenler, bize en yüksek rantta bunu satabilmektedir. Benim devletim tüm tohumları üretip çiftçilere vermelidir. ABD tarım çiftçisine yüzde 80 destek veriyor. Bazı ülkelerde çiftçi mazotu bedava alıyor. Bunlar desteklenmediği sürece ülkemizde ki üretimin üst seviyelere gelmesi mümkün değildir. Her üründe olduğu gibi tüm ürünleri dışarıdan ithal etmek zorunda kalacağız. Bundan 15 yıl önce Türkiye de 26 milyon 500 bin hektar ekili arazilerimiz vardı, şuanda ekilebilir arazimizin hektarı 23 milyon. 3.5 milyon hektar arazimiz ekilebilir değil. Ekilmeyen alanlar boş mera olarak duruyor. Bunlar desteklenmeli, boş meralar ekilebilir hale getirilmeli. Tarım aletlerimizin gelişiminin desteklendiği kadar tarım giderleri de desteklenmelidir. Ben bunları konuşurken siyaset olsun diye konuşmuyorum. Gerçekler acıdır, rahatsız eder adamı. Ama gerçekler gerçektir. " dedi.

TÜYAP Tarım Fuarında daha sonra söz alan AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı'da Kemal Zeybek'in eleştirilerine, karşılık verdi.

AK Parti Samsun Milletvekili Kırcalı, Zeybek'in ekilmeyen meralar ve tarım politikaları ile ilgili eleştirilerine verdiği yanıtta, şunları dile getirdi.

"Artmayan bunun aksine azalan bur unsur var o da toprak. özellikle tarım arazileri. Tarım arazilerinin betonlaşması kesinlikle engellenmeli. Özellikle Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü Ovamızda buralar SİT alanı ilan edilerek bu betonlaşma engellenecek. Bu ovalarımızda yıllardan beri tarım yapılıyor. Artık atadan deden kalma yöntemleri bırakmamız gerekiyor. Çiftçilerimiz gübreyi dedesinden atasından ne gördü ise ona göre toprağa atıyor. Biz burada bir üniversiteye sahibiz. Ziraat Fakültesi ve Veterinerlik Fakültelerinin ziraat ve hayvancılıkta çalışmasını istiyoruz. Değerli milletvekilimizin ifade ettiği hususlar ise bizim çalışmalarımız içerisinde. Yani gündem takip edilmiş olursa, bu çalışmaların hükümetimiz tarafından gerçekleştirildiği özellikle mera alanında görülür. Samsun'da var mesela hayvancılık yada tarım yapılacaksa ekilmeyen meraların kiraya verilmesi çalışması yapılıyor. Üst üste ekilmeyen arazilerin kiraya verilmesi çalışması yapılıyor."