Dünyanın ender sulak alanlarından Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin kaçak avcılık yapanlardan temizlenmesi için "Jandarma Motorize Timleri" kuruldu. 25 bin hektarlık doğal ve yaban hayatı koruma alanını karış karış dolaşan timler, bölgeyi kontrol altında tutuyor.
Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasında seyahat eden göçmen kuşların iklim çeşitliliği ve zengin bitki örtüsü bakımından en uğrak mekanı olan Kızılırmak Kuş Cenneti, Türkiye’deki uluslar arası öneme sahip 135 sulak alanın en büyüğü olup dünyadaki kuş türlerinin yüzde 90’ına ev sahipliği yapıyor. 352 kuş türünün yaşadığı delta, bu eşsiz ve değerli özelliklerine rağmen kaçak avcıların ilgi odağı olmaya devam ediyor.
Kızılırmak Kuş Cenneti’ni dünyaya tanıtmak için büyük gayret sarf eden Samsun Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi, doğal ve yaban hayatı koruma sahasını ekolojiyi bozmayacak yatırımlarla turizme kazandırmaya çalışıyor. 25 bin dönümlük alan, rant kapısı olmaktan çıkarılırken, yasa dışı faaliyetlerle mücadele için de güvenlik birimleri oluşturuldu.
Kuş Cenneti’nin 19 Mayıs ilçesi Yörükler Mahallesi ve Bafra ilçesi Doğanca Mahallesi giriş çıkışlarına jandarma ekipleri konuşlandıran Samsun İl Jandarma Komutanlığı, alan içindeki denetimi sağlamak için de Çevre Koruma Tim Komutanlığı’na bağlı Motosiklet Timleri ve Jandarma Asayiş Timleri oluşturdu. Büyükşehir Belediyesi motorize zabıta ekiplerinin de destekleriyle kuş cenneti alanı içinde 7 gün 24 saat devriye gezen timler, kaçak avcılık yapanları tespit ederek hukuki süreç başlatıyor. İki hafta önce başlayan jandarma motorize kaçak avcı timleri ile zabıta ekiplerinin denetimleri sayesinde kaçak avcı sayısı yok denecek kadar azaldı. Yöre halkının da destek verdiği uygulama sonucu hem bölgedeki vatandaşlar hem de deltada yaşayan kuşlar, silah seslerinden kurtuluyor.
Motorize ekiplerin denetim ve kontrollerini aralıksız olarak sürdüreceklerini belirten yetkililer, Kuş Cenneti’nde yasa dışı hiçbir keyfiliğe müsaade etmeyeceklerini söyledi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, bu kıymetli alanı hiç kimsenin bozmasına, kontrolsüz ve keyfe keder kullanmasına izin vermeyeceklerini belirtti.
Kızılırmak Deltası ile ilgili farklı turizm projeleri üzerinde çalıştıklarını hatırlatan Başkan Yılmaz, “Bakanlar Kurulu kararıyla burada Sulak Alanlar Birliği kurduk. Bu birliğin başkanı Büyükşehir Belediyesi oldu. Bu birliğin yönetimi bizde olduğu için burayla ilgili yapılması gerekenleri hayata geçirelim ve bir turizm öğesi haline getirelim istiyoruz. Doğa turizmiyle ilgili kuş cennetimizle büyük bir potansiyele sahibiz. Gelecekte de burası insanlık tarihi açısından önemli bir alan olarak kalacak. Bu değerin farkındalığını artırmaya, PR’ını yapmaya, medyayı kullanarak tanıtmaya, doğasına zarar vermeden turizme kazandırmaya çalışıyoruz. Burada başka yerde olmayan, dünyada örnekleri bulunmayan farklı şeyler yapmak istiyoruz. Costal sahillerinde yapılan katliamın ve rantın burada da oluşmaması için inanılmaz bir mücadele veriyoruz. Avcılığın ve yapılaşmanın önünü kesmeye çalışıyoruz. Ne pahasına olursa olsun bunları önleyeceğiz. Samsunlu hemşerilerime buradaki güzellikleri gelip görmelerini tavsiye ediyorum” dedi.