Samsun Balkan Türkleri Derneğinin unutulmaya yüz tutmuş mübadil halk oyunlarını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak maksadıyla başlattığı uzun soluklu çalışmalar meyvelerini verdi. Milli Eğitim müfredatında olmadığı için kurs açılmada yaşanan sorunlar artık çözüldü. Samsun Balkan Türkleri Derneğinin başarısı sonrasında elde edilen kazanım ile Türkiye’nin neresinde olursa olsun herkes Mübadil Halk oyunlarını Halk eğitim merkezlerinde bulunan modülle açılan kurslarda öğrenebilecek ve öğretebilecek.

Samsun Balkan Türkleri Derneğinin Kültürel Başarısı

  Konuyla ilgili açıklama yapan Samsun Balkan Türkleri Derneği Başkanı Cihat Yılmaz, “Derneğimiz vasıtasıyla altı yıla yakın bir süredir ücretsiz halk oyunları kursları düzenliyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş halk oyunlarımızı düzenlediğimiz kurslar vasıtasıyla belli bir konuma getirmeyi başardık. Bu kursların büyük bir kısmını halk eğitim merkezlerimizin desteği ile başardık. Ama kursları açarken birçok zorluk ile karşılaşıyorduk. Çünkü mübadil halk oyunları Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında yoktu. Bizlerde bu eksikliği gidermek ve unutulmaya yüz tutmuş mübadil halk oyunlarımızı yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için resmi kurum ve kuruluşlarla yazışmalar yapmaya başladık. İki yıllık mücadelemizin ve çalışmalarımızın sonucunda artık halk oyunlarımız Milli Eğitim Bakanlığının Müfredatına girdi. Artık gelecek nesiller unutulmaya yüz tutmuş mübadil halk oyunlarını Milli Eğitim Müfredatında yer alan modülle Türkiye’nin her yerinde Selanik Mübadilleri Yöresi Halk Oyunları olarak öğrenebilecek ve öğretebilecek. Bundan sonraki süreçte Selanik Mübadilleri Yöresi Halk Oyunları Halk Eğitim Merkezlerinde usta öğreticiler tarafından resmi prosedürlere uygun şekilde açılan kurslarda öğretilecek. Modülün hazırlanmasında bize çok büyük destekleri olan hocalarımıza, resmi kurum temsilcilerimize, Milli Eğitim Bakanlığımıza ve Tekkeköy Halk Eğitim Merkezi eski Müdürü Halil İbrahim Kılıç ile Hayrettin Eren hocamıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu kazanım ile mübadil halk oyunlarına merakı olan herkes kurs açarak veya açılan kurslara katılarak bu kültürel motifi öğrenebilecek ve öğretebilecek. Kültürümüze ve camiamıza kazandırmış olduğumuz ve gelecek nesillere miras bırakacağımız bu kazanım ile bende artık on yıldır gururla taşıdığım dernek başkanlığına veda ederek bayrağı başka arkadaşlara teslim ediyorum” şeklinde konuştu.

Yılmaz’dan Genel kurula davet

Derneğimiz Olağan Genel Kurulu 10 Mart 2018 Cumartesi günü saat 14:00’da Şehit İlhan Hamlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde (Endüstri Meslek Lisesinde) yapacaktır. Olağan Genel Kurulumuza tüm hemşehrilerimizi bekliyoruz” dedi.