Bafra Haber-Derneğin açılış konuşmasını yapan Bafra Otizm ile Yaşayan Aileler Derneği Başkanı Mahmut Özkök “Ünlü bir düşünürün dediği gibi otizm: milyonlarca hikayeyi anlatmaya çalışan bir kelimedir. Otizm hayat boyu süren gelişimsel bir bozukluk olup hastalık değil farkındalıktır. Son otuz yılda otizm 2 bin 500’de 1 iken bu oran 2014 verilerine göre ülkemizde her doğan 68 çocukta bir görülmeye başladı. Türkiye’deki istatistiklere göre ülkemizde her yıl 1 milyon 350 bin bebek doğuyor ve maalesef bunların yaklaşık 20 bin’i otizmden etkileniyor. Dedi

'OTİZMLİ BİR ÇOCUK BABASIYIM'
Özkök daha sonra konuşmasında derneğin kurulma sebebini açıklayarak “ Biz aynı dili konuştuğumuz, aynı duyguları paylaştığımız kapalı kapılar ardından toplumdan kopmuş kendi acısını yaşamaya çalışan ailelere güç vermek için kurulduk. Bende 12 yaşında otizmli bir çocuk babasıyım. Hayata dair bir plan yapamayan, bizden sonra ne olacak kaygısı güden bir baba ya da bir annenin acı fakat zor olan bir duasını her gün içten içe yaşayan aileleriz” Özkök son olarak “ Değerli misafirler Bafra Otizm ile Yaşayan Aileler Derneği olarak amacımız bir tabela derneği olmamak. Vizyonu ve misyonu olan geleceğe umut ile bakabilen projeler üretip hayata geçirilebilen bir dernek hedefliyoruz. Derneğimizin ilk kuruluş aşamasından bugüne kadar emeği geçen tüm şahıs kurum ve kuruluşlara teşekkürleri sunarım. İyi ki farkımızdasınız ve iyi ki yanımızdasınız”. Diye ekledi.

Mahmut Özkök’ün konuşmasının ardından söz hakkı alan Türkiye Otizm Federasyon Başkanı Ergin Güngör; “Buraya büyük bir heyecanla geldim. Federasyonumuza ait 21. Üye olarak ilk kez bir ilçe derneği dahil olmuştur. Ve burada gördüğüm manzara da bir çok ilde görmediğim çok değerli bir manzara. Ben tekrardan vermiş oldukları değer, yarattıkları eser ve ileriye dair verdikleri umut için bir kez daha teşekkür ederim. Değerli misafirler Mahmut Bey’in bahsettiği gibi bende değinmek isterim ve biraz daha çarpıcı bilgi olsun isterimki, benim oğlum 24 yaşında ve otizmli. Nispeten iyi durumda ama iyi durumda olmayıp daha ağır bir durumda da olaiblirdi. Ama 20 senedir çabamız ve üstünde ısrarla durduğumuz konu şudur ki her otizim li bireye gereken yapılırsa bugünkü ve gecelekteki durumunu çok daha iyi durumlara getirmek mümkün. Zira otizmlilerin son 30 yılda 2 bin 500’de 1’e rastlanırken 68’de 1’e yani 30 kat artmış olması ve bunu biraz daha ileri götürürsek 2055’de her doğan çocuğun otizmli olma riskinden bahsedebiliriz, tabi eğer bu doğrusal artış devam ederse. Bu artışın devam etme sebebi açık şekilde bellidirki, bizlerin dünyanın düzenini yaratılışımızın düzenini değiştirmemizdir. Bu sorunu hep birlikte yaratıyorsak öyleyse bu gibi farkındalık veya hastalıklara hep birlikte göğüs germeliyiz. Yani başta annenin babanın, bu derneğin kurucuları ve kurulmasına katkı sağlayan insanların otizm için bilmeyen insanlarada farkındalık çalışmlarımızdan haberdar etmeli ve destek çıkmaları gerektiğini belirtmelidirler. İnsanlarımıza, onların bir tık daha öteye taşınabileceği konusunda herkesin hemfikir olup boşa çaba gösterilmediğini anlatmamız lazım. Burdaki açılış törenine katılımınızdan dolayı herkese gönülden şükranlarımı sunuyorum ve arkadaşlarıma da başarılar diliyorum” diyerek sonlandırdı.