Samsun'a gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos, Bafra ilçesine yaptığı ziyaretin sebebi belli oldu. Rum Patriği Bartholomeos'un Samsun'a sözde Türkler tarafından öldürülen Rum çetelerini anmaya geldiği iddia edildi.

Samsun'a gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos, Bafra ilçesinde bulunan üç kapılı Panayır Yeri Kilisesini ziyaret ettikten sonra ilçede yer alan Otkaya Mağarasında mum yakıp ayin gerçekleştirdi. Bafra ilçesinde bulunan Otkaya Mağarasında ayin yapan Fener Rum Patriği Bartholomeos, bu ziyareti ile ilgili sosyal medyada bir paylaşım yapan Nikos Michailidis "Batı Pontos Bafra! Otkaya Mağarası. Bu mağarada Topal Osman'ın terörist katilleri tarafından onlarca Rum vatandaşı çocuk ve yaşlı öldürüldü. Bedenleri ormana atıldı. 100 yıl sonra, o masum insanların anısına bu mağarada bir ayin gerçekleşti, mumlar yakıldı. Unutamıyoruz" mesajı yayınladı.

LEVENT KURUOĞLU TEPKİ GÖSTERDİ

Bu mesaja ise Türk Eğitim-Sen Samsun 1 Nolu Şube Başkanı Levent Kuruoğlu'ndan tepki geldi. Levent Kuruoğlu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Şu anda Türkiye Cumhuriyetine bağlı olan bir kilisenin papazı Samsun’a geliyor ve katledildiğini iddia ettiği Rum çeteciler için ayin düzenliyor. Bir Allahın kulu da çıkıp “durun siz ne yapıyorsunuz” diye bunlara hesap sormuyor! Bu iftiralara, yalanlara göz yumuluyor!" dedi.

SAMSUN VE ÇEVRESİNDE PONTUS HAREKETİ

Mondros Mütarekesi ile yüzyıllardır topraklarımızda refah içinde yaşayan Ermeni ve Rumlar hak sahibi iddiaları ile ortaya çıkmış, Bafra ve bir çok ilçede çeteleşmeye başlamıştır. Mondros Mütarekesinden sonra Türk ordusunun elinden silahları alınınca (İngilizler Samsun'a çıktıktan sonra) Pontus çetelerine 10 bin silah dağıtmışlardır. Rum çeteleri silah dağıtımı sonrası Türk köylerine saldırarak, müslümanları yok etmeye başlamışlardır. Rum çeteleri 150 haneli Çağşur köyüne baskın düzenlemişlerdir. Bu köyde bir hane bile bırakmadan köyü tamamen yakmış köy halkını ise katletmişlerdir. Rum Çetelerinin Bafra ilçesinde sadece Çağşur ve Kuşça köylerinde katlettiği müslüman sayısı 367'dir.