Sağlık Bakanlığı 2010 yılında kullanımı yasaklanan "asbest" maddesinin akciğer kanserine yol açtığının belirlenmesi üzerine harekete geçti. 

Asbest konusunda uzman olan 24 üniversiteden 39 öğretim üyesi, 4 yabancı danışman ile çalışma grubu oluşturan Bakanlık, Türkiye genelinde 30 il ve 473 köyde bu maddenin kullanıldığını tespit etti. 8 aylık çalışma sonucunda, "Asbest Kontrolü Eylem Planı" hazırlandı. 

Planda 1 milyon kişinin madde ile temasta olduğunun tahmin edildiği belirtildi. Bakanlık, TÜBİTAK ile birlikte çalışarak eylem planını hayata geçirecek. İlk aşamada alınan toprak örnekleri bu kurum tarafından incelenecek.

90 BİN KİŞİYE ULAŞILACAK 

Projede toplam asbest teması olduğu ön değerlendirmeye alınan 473 köyde yaşayan yaklaşık ve asbest teması olduğu kabul edilen 90 bin kişiye ulaşılacak. Şehirde yaşayanlar için bu sayı proje süresinde belli olacak.

Eskişehir Üniversitesinde ön değerlendirmeye alınmış, şüpheli bulunan örnekler analiz edilmek üzere TÜBİTAK'a gönderilmiş ve analiz sonuçları alınmıştır. Bu sonuçlara göre; 379 köyde "Asbest" saptanmıştır. Bu köylerde yaşayan nüfus toplamda 150 bin olup, basit önlemler ile bu kişilerde gelecek yıllarda gelişebilecek 3 bin kanser olgusu önlenebilecektir" denildi.

BAFRA VE TÜM KÖYLERİNDE BUGÜN İTİBARİ İLE ASBEST BORU KULLANILMAKTADIR