HALKIMIZ YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLİYOR

Bafra’da aktif olarak kullanılan içme suyu şebekesinde kanserojen madde barındıran asbestli boru kullanıldığını hatırlatıyoruz.

Asbestli içme suyu şebekesinin yenilenmesini istiyoruz.

Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasında;

Türkiyede bazı ilçelerde şebeke suyunun sorunlu olduğunu ve bu ilçelerde Asbestli  boruların hala daha kullanıldığını itiraf etti. Asbestli boru kullananların başında Bafra geliyor.  Bafra’nın tümünde asbestli boru kullanılıyor.

Akciğerde birikiyor

Asbest Borulardan İçtiğimiz yada yemek yaptığımız sular, başta akciğer kanseri olmak üzere çeşitli kanserlere yol açtığı çok sayıda bilimsel çalışmada gösterilmiştir. Solunum yoluyla alınan asbest liflerinin kansere yol açmasında en önemli mekanizma akciğerde birikim göstermeleri ve burada birtakım değişikliklere yol açmaları ve ya diğer organlara ilerleyerek orada birikme ve benzer değişikliklere neden olmalarıdır”

Asbest Boruların kanser yaptığı tüm dünya tarafından bilinen bilimsel bir gerçek. Dünyada ve Türkiyede bu borular yasaklandı.

2010 Yılında Sağlık bakanlığının açıklamasında asbest borulardan şebeke suyu içen il veya ilçelerin bir an önce alt yapılarını değiştirmelerini istemişti.Bir çok il ve ilçeler Halk sağlığını düşünüp alt yapılarını asbest borulardan temizlemişlerdi.

Bafra’nın asbest boruları neden değişmiyor.

BAFRA TEHLİKEDE

Bafra’da Geçmiş  yıllara göre Son 2 yılda  kanser oranında % 35 Artış yaşandığı ifade edildi.

Şebeke suyunun Asbest Borulardan  devam etmesi halinde Bafra’da Gelecek 10 yılda 15 Bin kişinin kansere yakalanacağı yetkililer tarafından ifade ediliyor

Mağdur Vatandaşlara Dava Açma Hakkı Veriyor

Bafra'da yaşayan ve kansere yakalanmış olan insanların "Bafra'da şebeke suyunun ASBESTLİ BORULARLA yıllardır taşındığını" delil olarak göstererek, maddi manevi Belediyelere karşı tazminat davası açma hakları vardır. Bu davalar neticesinde belediyelerin (özellikle büyükşehir) çok zor durumda kalacakları ve çok yüksek tazminat bedelleri ödemek zorunda kalacakları hukukçularımızın ortak kanaatidir.

brthaber.com //özel haber