Samsun'da koronavirüsle mücadelede yeni dönem! Artık evde yapılacak - Sağlık Bakanlığı'nca Samsun’a gönderilen PCR test cihazı sayısı 13'e olurken, İl Sağlık Müdürü öğretim üyesi Dr. Muhammet Ali Oruç, yeni uygulamayı hayata geçirdiklerini belirtti. Oruç, “Vaka düşüş eğrisini hızlandırmak ve asemptomatik vakaları erken dönemde yakalamak için temaslıların hepsinden evde numune almaya başladık. Bu sayede temaslıların evden çıkmadan izole olmalarını sağladık” dedi.

Koronavirüs vaka sayısının yüzde 100 artış oranına ulaştığı Samsun'da yapılan yoğun çalışmalar, etkisini gösterdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, kentteki vaka sayısında yüzde 35 azalma olduğunu belirtti. Kentteki denetimler devam ederken, Sağlık Bakanlığı tarafından Samsun’a yeni PCR test cihazları gönderildi. Böylece kentteki test cihazı sayısı 13 olurken, günlük test kapasitesi de 5 binden 7 bine yükseltildi. Test cihazı sayısının artmasıyla harekete geçen İl Sağlık Müdürlüğü, temaslıların tespitini erken dönemde yapmak için yeni uygulama başlattı. İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, vaka düşüş eğrisini hızlandırmak ve asemptomatik vakaları erken dönemde yakalamak için nüfusun yoğun olduğu bölgelerde temaslıların hepsinden evde numune almaya başladı. Uygulamayı tüm Samsun’a yayacaklarını kaydeden İl Sağlık Müdürü Oruç, bu sayede temaslıların evden çıkmadan izole olacağını belirtti.

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ, BU YÜKÜN ALTINDA YORULUYOR’

Pandemiyle mücadelenin devam ettiğini vurgulayan Oruç, “Vaka sayısının artmış olması hem moralimizi bozdu hem de bizleri strese soktu. Bu dönemde filyasyon ekip sayısını, test alma sayısını, laboratuvar sayısını artırdık. Hızlı filyasyon yaparak, erken dönemde vatandaşa ulaştık, ilacını verdik ve bu sayede kısmen de olsa bir azalma sağladık. Bu azalma önemli fakat bunun sürekliliği de önemlidir. Yaz döneminde vaka sayısında bir artış ve ardından azalış olmuştu. Bu azalma bir rehavete yol açtı; cenazeler, aile içi ziyaretler, taziyeler derken süreç bu şekilde başladı. Alınan tedbirlerle birlikte vaka sayısında düşüş oldu ve inşallah bu düşüş devam eder. Ancak hastanelerdeki yük devam ediyor. Sağlık çalışanlarımız, bu yükün altında gerçekten yoruluyor. Bu durum da motivasyonu etkiliyor. Çünkü elinizden kayan insanları görüyorsunuz, bunlar da bizleri üzüyor. Vaka sayımız azaldı ama hastane yükümüz çok yüksek. Tedbirlere riayet edersek, vaka sayısındaki azalış devam ederse, ilaçları zamanında ve doğru alırsak hastane yükümüz de azalır” dedi.